Baricade și focuri de armă la granița dintre Kosovo și Serbia

Baricade și focuri de armă la granița dintre Kosovo și Serbia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat tensiuni duminică, în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade şi au fost trase focuri de armă asupra poliţiei, notează AFP. Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului, la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.

Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar, pe durata şederii în ţară. Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo, în termen de două luni.

Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia - care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, cu o majoritate albaneză, proclamată în 2008 - cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

Aceste măsuri au suscitat puternice tensiuni duminică, în nordul Kosovo, unde trăieşte o minoritate sârbă. Poliţia kosovară a declarat că a fost ţinta unor focuri de armă, fără să se înregistreze răniţi, şi au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia. Cele două puncte de trecere a frontierei au fost închise circulaţiei. În comunicatul său, guvernul kosovar a cerut ca "toate baricadele să fie ridicate şi libertatea deplină de mişcare restabilită" luni.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a salutat decizia Pristinei, lansând un apel la "ridicarea imediată a tuturor blocajelor rutiere".

Citit 771 ori Ultima modificare Luni, 01 August 2022 17:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.