Turbina pentru Nord Stream 1 este funcțională, dacă Rusia ”are nevoie de ea”

Turbina pentru Nord Stream 1 este funcțională, dacă Rusia ”are nevoie de ea”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cancelarul german Olaf Scholz s-a deplasat miercuri la Mülheim an der Ruhr, unde este depozitată temporar o turbină reparată a gazoductului Nord Stream 1, a cărei lipsă a fost invocată de Rusia ca motiv pentru decizia de a limita livrările de gaz în Germania, relatează dpa şi Reuters.

Soarta turbinei lungi de 12 metri a fost urmărită îndeaproape, în timp ce guvernele europene au acuzat Rusia că limitează aprovizionarea cu gaz sub pretexte false, pentru a se răzbuna pentru sancțiunile occidentale după invazia Ucrainei.

Moscova neagă că ar fi făcut acest lucru și a invocat problemele cu turbina drept motiv pentru fluxurile mai scăzute de gaz prin Nord Stream 1, care au fost reduse la 20 la sută din capacitate.

Transportul turbinei a fost învăluit în secret, iar locul în care aceasta se afla nu a fost cunoscut până marți seară, când a fost anunțată vizita cancelarului la Siemens Energy.

Aflat lângă turbină, într-o vizită la fabrica Siemens din Muelheim an der Ruhr, Scholz a spus că aceasta este pe deplin funcțională și poate fi expediată oricând înapoi în Rusia, cu condiția ca Moscova să fie dispusă să o ia înapoi.

"Turbina este aici, poate fi livrată, dar cineva trebuie să spună <am nevoie de ea>. Toate motivele tehnice avansate nu se justifică faptic", a spus Scholz, după ce a inspectat turbina recent reparată în Canada.

Chiar dacă Rusia va prelua turbina înapoi, Scholz a avertizat că Germania s-ar putea confrunta în continuare cu întreruperi de gaz, iar contractele de furnizare ar putea să nu fie onorate.

Potrivit europenilor, absenţa turbinei este doar un pretext avansat de Moscova pentru a scădea livrările de gaz ca represalii după sancţiunile ce i-au fost impuse de UE, după lansarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Vineri, Gazprom a susţinut că livrarea de către Canada a turbinei în Germania în loc de Rusia este neconformă contractului, la două zile după ce a diminuat la 20 la sută volumul gazelor livrate prin conducta Nord Stream, invocând lucrări de întreţinere.

Miercuri, aflat alături de cancelarul german, CEO-ul companiei Siemens Energy, Christian Bruch, a confirmat că au loc discuţii cu Gazprom, "dar nu există un acord".

Anterior, după o altă diminuare a livrărilor de gaze prin aceeaşi conductă, Moscova invocase lipsa respectivei turbine, care fusese trimisă de Siemens Energy la reparaţii în Canada şi pe care această ţară a refuzat să o returneze Rusiei, invocând la rândul ei sancţiunile împotriva Moscovei.

Citit 603 ori Ultima modificare Miercuri, 03 August 2022 18:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.