Prima navă cu cereale ucrainene, inspectată în Turcia

Prima navă cu cereale ucrainene, inspectată în Turcia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O echipă comună a finalizat cu succes inspecţiile la prima navă încărcată cu cereale din Ucraina destinate exportului de la începutul agresiunii militare ruse în februarie, a anunţat miercuri Ministerul turc al Apărării, conform AFP şi DPA.

Inspecţia efectuată de reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, Turciei şi Naţiunilor Unite a durat aproximativ o oră. Echipa este responsabilă pentru a se asigura că nava nu transportă încărcături neautorizate, cum ar fi arme.

''Nava va continua în scurt timp să navigheze prin strâmtoarea Bosfor din Istanbul spre destinaţia finală, Liban'', a precizat ministerul pe Twitter.

Nava sub pavilion Sierra Leone urma să pornească din nou la drum cu puţin timp înainte de prânz (09:00 GMT) spre portul Tripoli, în nordul Libanului, prin Bosfor, care leagă Marea Neagră de Marea Marmara, între ţărmul european şi cel asiatic al Istanbulului. Marmara se deschide apoi spre Marea Mediterană prin strâmtoarea Dardanele.

Transportul de 26.000 de tone de porumb a părăsit luni dimineaţă portul Odesa (sudul Ucrainei) şi este primul care este autorizat în conformitate cu termenii acordului încheiat la 22 iulie la Istanbul între Rusia şi Ucraina, prin medierea Turciei şi sub egida Naţiunilor Unite. Acest acord permite reluarea livrărilor pe pieţele mondiale de cereale ucrainene blocate de la invazia rusă. Turcia şi ONU au declarat că vor ajuta la coordonarea în condiţii de siguranţă a exporturilor şi vor monitoriza transporturile pentru a se asigura că navele nu transportă arme în zona de război. Un centru comun de coordonare a fost deschis la Istanbul şi este deservit de personalul celor patru părţi.

Citit 317 ori Ultima modificare Miercuri, 03 August 2022 18:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.