Azerbaidjanul a ocupat poziții armene din Nagorno-Karabah

Azerbaidjanul a ocupat poziții armene din Nagorno-Karabah
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Azerbaidjanul a anunțat că armata sa a ocupat poziţii şi a distrus ţinte armene în enclava Nagorno-Karabah, în cadrul unei operaţiuni militare pe care a denumit-o ''Răzbunarea'' şi care provoacă temeri privind riscul reizbucnirii unui război azero-armean în această enclavă azeră cu populaţie majoritar armeană.

Armata azeră ''a stabilit controlul asupra mai multor poziţii înalte'', printre care şi dealuri, a transmis miercuri Ministerul azer al Apărării, citat de AFP, adăugând că trupele azere îşi fortifică poziţiile ocupate.

Cele două tabere anunţaseră mai devreme moartea a cel puţin doi combatanţi armeni şi a unui soldat azer, în această reizbucnire de violenţe.

Rusia, care a mediat acordul de încetare a focului ce a pus capăt războiului din anul 2020 şi a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah, a acuzat Azerbaidjanul că a încălcat armistiţiul în zona Saribaba. Moscova ia ''măsuri pentru a stabiliza situaţia'', care se deteriorează în zonă, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Potrivit versiunii Ministerului azer al Apărării, trupele sale au fost ţinta unor tiruri în districtul Latcin, o zonă tampon între frontiera armeană şi Nagorno-Karabah, astfel că a lansat o operaţiune de represalii, de unde şi numele de ''Răzbunarea'' pe care l-a dat acesteia.

Armenia şi Azerbaidjan îşi dispută din anii '90 provincia azeră cu populaţie majoritar armeană Nagorno-Karabah. Ultimul lor război, purtat în 2020, s-a soldat cu circa 6.500 de morţi şi a fost oprit prin armistiţiul negociat de Rusia, în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene. Armenia a fost nevoită să cedeze Azerbaidjanului o bună parte a acestei provincii.

Citit 453 ori Ultima modificare Joi, 04 August 2022 15:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.