Japonia nu va mai purta „niciodată” un război

Japonia nu va mai purta „niciodată” un război
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Premierul japonez Fumio Kishida a promis, la aniversarea capitulării Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, că statul nipon nu va mai purta niciodată un război, în timp ce membrii cabinetului său au marcat ziua prin vizite la un sanctuar controversat, acțiuni care vor stârni furia Chinei și a Coreei de Sud, potrivit Mediafax.

În condițiile în care sanctuarul Yasukuni este considerat un simbol al trecutului militarismului Japoniei, legăturile dintre Tokyo și China sunt deja deosebit de tensionate în acest an, după ce Beijingul a efectuat exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului, în urma vizitei în această țară a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la începutul acestei luni, scrie Reuters. În timpul exercițiilor, mai multe rachete au căzut în apele din interiorul zonei economice exclusive a Japoniei.

Legăturile comemorării aniversare cu Yasukuni, un sit care onorează 14 lideri japonezi din timpul războiului condamnați ca și criminali de război de către un tribunal aliat, precum și morți în război, au făcut ca premierul Kishida să se confrunte luni cu un exercițiu de echilibru dificil. Aflat în tabăra dovish a Partidului Liberal Democrat conservator, sarcina sa a fost de a evita iritarea vecinilor și partenerilor internaționali, păstrând în același timp fericiți membrii mai de dreapta ai partidului - în special după uciderea fostului premier Shinzo Abe luna trecută. Kishida a trimis o ofrandă la sanctuarul din centrul Tokyo, fără a-l vizita. El a mai trimis ofrande la Yasukuni în timpul unor festivaluri anul trecut și în această primăvară.

„Nu vom mai repeta niciodată ororile războiului. Voi continua să respect acest jurământ hotărât”, a declarat Kishida la o adunare seculară în altă parte în Tokyo, la care a participat și împăratul Naruhito.

Citit 439 ori Ultima modificare Luni, 15 August 2022 18:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.