Europenii își consolidează cooperarea militară cu țările din zona indo-pacifică

Europenii își consolidează cooperarea militară cu țările din zona indo-pacifică
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Şase avioane militare Eurofighter ale forţelor aeriene germane se aflau marţi în drum spre zona indo-pacifică pentru prima dată, a anunţat Bundeswehr (armata germană), transmite AFP.

''Suntem pe punctul de a părăsi spaţiul aerian indian'', a scris armata germană pe Twitter.

Avioanele au decolat luni de la Neuburg-an-der-Donau (landul Bavaria), în cadrul acestei operaţiuni la care iau parte 250 de soldaţi germani. Obiectivul lor într-o primă fază este să ajungă în Singapore, potrivit unui comunicat al armatei germane. Cele şase avioane sunt escortate de patru avioane de transport militar A400M, precum şi alte trei avioane A330 în scopul realimentării în zbor.

''Este vorba despre cea mai mare şi cea mai ambiţioasă desfăşurare realizată vreodată de armata aerului'', a subliniat şeful statului major al armatei aerului, Ingo Gerhartz.

''Trimitem un semnal clar: forţele aeriene pot fi angajate rapid şi în întreaga lume în caz de misiuni multiple de realizat în paralel'', a adăugat el.

Avioanele germane trebuie să participe în Australia în această lună şi în septembrie la două exerciţii multinaţionale, numite ”Pitch Black” şi ”Kakadu 2022”, ale armatei australiene.

Avioanele urmează să revină în Germania la începutul lunii octombrie, după scurte escale în Japonia şi în Coreea de Sud.

La rândul ei, Uniunea Europeană şi Indonezia au desfăşurat, duminică şi luni, primul lor exerciţiu naval comun în Marea Oman, pe baza unei potenţiale operaţiuni antipiraterie, indică un comunicat comun citat de France Presse.

Manevrele au mobilizat o corvetă a forţelor navale indoneziene şi o fregată a forţei navale a UE (Eunavfor) detaşată din misiunea aero-navală europeană Atalanta de combatere a pirateriei în largul coastelor Somaliei.

''Exerciţiul, pe scenariul unei operaţiuni anti-piraţi, constă în aterizări de elicoptere pe punte, evoluţii tactice complexe pe mare, inspectarea navelor suspecte şi realimentare cu carburant pe mare'', au precizat Bruxelles şi Jakarta în comunicatul comun.

Operaţiunea UE-Indonezia este organizată la câteva zile după un exerciţiu militar comun de trageri cu muniţie de război, ce a reunit soldaţi indonezieni, americani şi din ţări aliate, în urma creşterii tensiunilor în jurul insulei Taiwan.

În luna februarie, cele 27 de state membre ale UE şi-au consolidat parteneriatul cu ţările din regiunea Asia-Pacific în contextul ascensiunii puterii Chinei.

Acest exerciţiu euro-indonezian intervine în contextul în care misiunea europeană Atalanta este fragilizată după încheierea, în luna martie, a autorizării din partea ONU ce permitea navelor de război străine să intre în apele teritoriale somaleze pentru a lupta contra pirateriei - un cadru căruia însăşi Somalia s-a opus mult timp.

Citit 328 ori Ultima modificare Marți, 16 August 2022 16:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.