Centrala nucleară din Zaporojie, reconectată la reţeaua Ucrainei

Centrala nucleară din Zaporojie, reconectată la reţeaua Ucrainei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un oficial instalat de Rusia în partea ocupată a regiunii Zaporojie a declarat vineri că forțele ucrainene au distrus ultima linie electrică care leagă centrala de Ucraina, a relatat agenția de știri de stat TASS, citată de Reuters. TASS l-a citat pe Vladimir Rogov, un membru al administrației locale susținute de Rusia, care a declarat că centrala nu furnizează în prezent energie electrică Ucrainei, informează Mediafax. Ulterior, am primit vestea că, potrivit Energoatom, centrala a fost reconectată la reţeaua electrică a Ucrainei. 

Europa s-a confruntat joi cu perspectiva unui dezastru radioactiv atunci când centrala Zaporojie controlată de Rusia a fost deconectată de la rețeaua electrică ucraineană, a declarat președintele Volodimir Zelenski. „Dacă generatoarele diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea și personalul nostru de la centrală nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja nevoiți să depășim consecințele unui accident radioactiv”, a spus joi seară președintele Zelensky, citat de BBC.

Pagubele au fost provocate de incendii care, potrivit agenției nucleare de stat din Ucraina, au interferat joi cu liniile electrice care conectează centrala, izolând temporar Zaporojie de rețeaua națională pentru prima dată în istoria sa. „Ca urmare, cele două unități de putere funcționale ale centralei au fost deconectate de la rețea”, au declarat oficialii de la Kiev.

Președintele Ucrainei a pus pagubele pe seama bombardamentelor rusești, iar în discursul său de joi seară a acuzat Moscova că a pus Ucraina și Europa „la un pas” de dezastru.

Guvernatorul local numit de ruși, Evgheni Balitski, a dat vina pe armata ucraineană pentru lovituri, acuzând-o că a provocat întreruperi de energie electrică în regiune în urma acestora.

Nivelurile de radiații din zonă au rămas normale, în ciuda faptului că joi complexul nuclear Zaporojie și-a pierdut principala sursă de alimentare cu energie electrică, au raportat oficialii locali.

La închiderea ediţiei, am primit vestea că, din fericire, centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică a Ucrainei, potrivit anunţului făcut de compania ucraineană Energoatom, într-un comunicat de presă, citat de digi24.ro. Astfel, unul dintre reactoarele centralei care au fost oprite joi a fost conectat la rețeaua electrică. „Astăzi, 26 august 2022, la ora 14,04, una dintre unitățile centralei Zaporojie, care au fost oprite ieri, a fost conectată la rețeaua electrică. În prezent, capacitatea este în curs de creștere”, a anunțat Energoatom.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de forțele rusești în luna martie, dar continuă să fie operată de tehnicieni nucleari ucraineni. Ea rămâne în apropierea liniei frontului și a fost atacată în mod repetat în ultimele săptămâni. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea zonei.

Citit 405 ori Ultima modificare Vineri, 26 August 2022 16:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.