Regele Charles al III-lea și-a încheiat turneul în Regatul Unit

Regele Charles al III-lea și-a încheiat turneul în Regatul Unit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Regele Charles al III-lea și-a încheiat vineri, în Ţara Galilor, turneul în Regatul Unit, cu trei zile înaintea funeraliilor mamei sale, regina Elisabeta a II-a, relatează AFP.

Fosta suverană va fi înmormântată luni, în abaţia Westminster din Londra. Va urma un eveniment restrâns de familie la capela Saint George a castelului Windsor. Astfel vor lua sfârşit ceremoniile prin care regina este condusă pe ultimul drum, iar noul rege se instalează pe tron.

Ceremoniile oficiale au început în 8 septembrie la castelul Balmoral din Scoţia, unde Elisabeta a II-a a decedat la vârsta de 96 de ani.

Charles al III-lea s-a retras joi la reşedinţa sa rurală Highgrove, însă - precizează cancelaria sa - a continuat să lucreze.

Vineri, el a mers la Cardiff, pentru a participa alături de soţia sa, regina consoartă Camilla, la o slujbă religioasă şi la o recepţie cu politicienii locali.

Regele a trecut deja prin toate parlamentele ţărilor care formează Regatul Unit - Anglia, Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor.

Peste 25.000 de galezi au semnat o petiţie împotriva transmiterii către William, fiul regelui, a titlului purtat de Charles de la vârsta de nouă ani şi care revine automat moştenitorului tronului: prinţ de Wales (Ţara Galilor).

AFP observă că regele Charles al III-lea se confruntă cu probleme considerabile. În Scoţia există o puternică mişcare de independenţă; în Irlanda de Nord persistă tensiunile între comunitatea protestantă unionistă, pro-britanică, şi republicanii irlandezi catolici. Rămâne de văzut în ce măsură regele va fi capabil să îşi asume îndatoririle îndeplinite până acum de mama sa, de neclintit în faţa crizelor istorice.

Citit 438 ori Ultima modificare Vineri, 16 Septembrie 2022 18:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.