Regina Elisabeta a II-a, condusă pe ultimul drum

Regina Elisabeta a II-a, condusă pe ultimul drum
Un milion de oameni pe străzile Londrei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Marea Britanie, liderii lumii și membrii caselor regale din întreaga lume și-au luat rămas-bun, luni, de la Regina Elisabeta a II-a, ultima figură impunătoare a epocii sale, în cadrul unor funeralii de stat cu un fast impresionant, scrie Agerpres.

Ceremonia de înmormântare, care a durat șase ore și jumătate, a început cu funeraliile de stat la Westminster Abbey, la care au participat peste 2.000 de invitați, printre care sute de demnitari străini şi capete încoronate. La sfârșitul slujbei de la abaţie s-au păstrat două minute de reculegere la nivel naţional, apoi s-a intonat imnul naţional „God Save the King”.

Clopotul cel mare al Abaţiei Westminster a început să bată o dată pe minut, timp de 96 de minute, vârsta la care a murit regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

A urmat o procesiune în centrul Londrei, de unde sicriul a fost dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a a fost înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea, alături de soțul său, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut.

Procesiunea prin centrul Londrei s-a făcut în prezența a aproximativ un milion de persoane. Cortegiul funerar a trecut pe lângă Palatul Buckingham, care a fost principala reședință a Reginei Elisabeta a II-a timp de 67 de ani, de la încoronarea monarhului și până la începutul pandemiei, în 2020. A fost locul unde regina a devenit mamă, locul de naștere al lui Charles și al fiilor ei mai mici, Andrew și Edward. Membrii personalului de la Palatul Buckingham s-au aliniat în fața clădirii, pentru a-i aduce un omagiu reginei.

„Într-un discurs cunoscut, rostit cu ocazia împlinirii vârstei de 21 de ani, Majestatea Sa a spus că întreaga ei viață va fi în slujba națiunii și a Commonwealthului (organizație care reunește fostele colonii britanice - n.r.). Rareori o promisiune a fost atât de bine respectată", a spus în predica sa Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.

„Oamenii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt rari pe parcursul unei vieți. Liderii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt încă și mai rari. Însă în toate situațiile cei care își servesc poporul vor fi iubiți și vor rămâne în amintirile oamenilor, în timp ce aceia care se agață de putere și de privilegii sunt uitați pentru totdeauna. Cei îndoliați care urmează exemplul reginei și se inspiră din încrederea și credința ei în Dumnezeu pot să spună la fel ca ea: «Ne vom întâlni din nou»”, a mai spus Arhiepiscopul de Canterbury.

Această ultimă frază a fost rostită de Regina Elisabeta a II-a într-un celebru discurs televizat susținut de ea la începutul pandemiei de COVID-19, în aprilie 2020, când a evocat versurile unui cântec de război al interpretei Vera Lynn: „Ne vom întâlni din nou”.

Citit 467 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2022 09:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.