Întâlnire între miniștrii de Externe chinez și ucrainean

Întâlnire între miniștrii de Externe chinez și ucrainean
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministrul de Externe chinez Wang Yi a avut o întrevedere vineri, la New York, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, prilej cu care a dat asigurări că Beijingul va face apel la respectarea „suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale tuturor ţărilor”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Cei doi demnitari au discutat în marja Adunării Generale a ONU, aceasta fiind prima lor întâlnire de la debutul intervenţiei militare ruse în Ucraina. Întrevederea, care ar putea agasa Kremlinul, are loc într-un moment când în regiuni ucrainene controlate total sau parţial de Moscova au debutat referendumuri privind alipirea la Rusia. Aceste referendumuri, calificate drept „simulacre” de către Kiev şi Occident, marchează o escaladare a conflictului din Ucraina.

„Preşedintele Xi Jinping a subliniat că suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor ar trebui să fie respectate'', i-a transmis Wang Yi omologului său ucrainean. „China este mereu angajată în promovarea convorbirilor de pace, fără a rămâne niciodată cu braţele încrucişate, fără a arunca gaz pe foc sau a profita de situaţie pentru a obţine un beneficiu”, a mai spus demnitarul chinez, în discuţia cu Dmitro Kuleba.

În această săptămână, Wang Yi s-a întâlnit deja, la New York, cu ministrul de Externe rus Serghei Lavrov.

Beijingul a refuzat să condamne în mod public intervenţia militară rusă în Ucraina şi a criticat sancţiunile occidentale contra Moscovei, dar în această săptămână a reiterat apelul la o „încetare a focului”.

Citit 497 ori Ultima modificare Vineri, 23 Septembrie 2022 19:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.