UE va întări securitatea infrastructurii energetice, pentru a preveni sabotajele

UE va întări securitatea infrastructurii energetice, pentru a preveni sabotajele
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

După atacurile asupra gazoductelor din Marea Baltică. Reacție

Uniunea Europeană (UE) crede că un sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 şi va intensifica măsurile de protecţie a infrastructurii sale energetice, în urma acestor incidente, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit Reuters, AFP şi DPA.

''Uniunea Europeană este îngrijorată profund de avariile de la gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care au avut ca rezultat scurgeri în apele internaţionale ale Mării Baltice. Aceste incidente nu sunt o coincidenţă şi ne afectează pe toţi'', a afirmat înaltul demnitar european, într-o declaraţie. El a adăugat că toate informaţiile disponibile indică faptul că acele scurgeri de gaz sunt rezultatul unui act deliberat. ''Vom sprijini orice investigaţie menită să ducă la o clarificare deplină asupra a ceea ce s-a întâmplat şi de ce şi vom lua măsuri suplimentare pentru a ne crește rezistența în securitatea energetică. Orice perturbare deliberată a infrastructurilor energetice europene este total inacceptabilă şi va face obiectul unui răspuns viguros şi unit'', a accentuat Borrell.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atribuit miercuri actelor de sabotaj scurgerile de gaz din conductele Nord Stream şi a menționat că a discutat cu ministrul Apărării danez despre protejarea infrastructurii esențiale în țările membre ale Alianţei, transmite Reuters.

Chiar dacă UE sau NATO nu au precizat pe cine consideră responsabil, Ucraina a afirmat că aceste scurgeri sunt un "act terorist planificat" de Rusia împotriva țărilor europene.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ”era destul de previzibil" că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri. "Previzibil, stupid şi absurd", a adăugat el. Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt "problematice" pentru Moscova, "pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult".

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm. Seismologii din Danemarca și Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancțiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deși scoase din funcțiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Citit 400 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Septembrie 2022 17:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.