Statele NATO vor livra Ucrainei noi sisteme de apărare antiaeriană

Statele NATO vor livra Ucrainei noi sisteme de apărare antiaeriană
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei este ”prioritară” pentru statele membre ale NATO, întrucât ucrainenii au ”nevoie urgentă” de aceste sisteme, pentru a face faţă bombardamentelor ruseşti, a afirmat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmit AFP şi Reuters.

”Unii aliaţi au livrat astfel de sisteme de apărare, dar ucrainenii au nevoie de mai mult. Ei au nevoie de diferite tipuri de apărare aeriană - cu rază scurtă, cu rază lungă, sisteme contra rachetelor balistice, rachete de croazieră, drone. Diferite sisteme pentru diferite sarcini”, a explicat Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din cele 30 de ţări membre ale NATO, la Bruxelles.

Potrivit lui Stoltenberg, o altă prioritate este ”refacerea stocurilor de armamente şi muniţii ale ţărilor Alianţei”, întrucât aceste stocuri ”s-au redus” în urma livrărilor către Ucraina. ”Trebuie să le refacem pentru a ne asigura apărarea şi pentru a putea continua să sprijinim Ucraina”, a explicat el. ”Avem probleme serioase privind stocurile de muniţii”, a confirmat un reprezentant al NATO.

De asemenea, Jens Stoltenberg a promis să suplimenteze protecţia infrastructurii critice, afirmând că NATO deja şi-a dublat prezenţa în Marea Baltică şi Marea Nordului, la peste 30 de nave, sprijinite de mijloace aeriene.

În acest context, Germania a furnizat Ucrainei primul sistem de apărare antiaeriană Iris-T. De asemenea, SUA au promis Ucrainei sistemele de rachete sol-aer NASAMS, două urmând să fie livrate în săptămânile sau lunile următoare şi alte şase în cadrul unui ajutor pe termen mai lung. Sistemul este fabricat de grupul american Raytheon şi cel norvegian Kongsberg.

În Ucraina ”a început o nouă eră a apărării antiaeriene”, a salutat ministrul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, într-un mesaj difuzat marţi seară pe Twitter, transmite AFP.

Sistemele ”Iris-T din Germania au sosit deja. Vin şi NASAMS americane”, a adăugat responsabilul ucrainean. ”Nu e decât începutul”, a continuat acesta, ”şi avem nevoie de mai mult. Nicio îndoială că Rusia este un stat terorist. Există un imperativ moral de a proteja cerul Ucrainei pentru a ne salva poporul”, a scris Reznikov.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut crearea unui ”scut” antiaerian deasupra Ucrainei.

Nu în ultimul rând, Jens Stoltenberg a mai spus că, deşi NATO nu a văzut vreo schimbare în poziţia nucleară a Rusiei, Alianţa Nord-Atlantică este vigilentă şi va efectua săptămâna viitoare exerciţiul său anual de descurajare nucleară (Steadfast Noon), întrucât anularea acestuia din cauza războiului din Ucraina ar trimite un ”semnal foarte eronat”. ”Este un exerciţiu menit să garanteze că descurajarea noastră nucleară rămâne sigură, garantată şi eficientă”, a spus Jens Stoltenberg, care a accentuat că puterea militară a NATO este cea mai bună cale de a preveni orice escaladare a tensiunilor.

Citit 335 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Octombrie 2022 18:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.