Acord european de principiu pentru facilitarea aprovizionării cu energie

Acord european de principiu pentru facilitarea aprovizionării cu energie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reducerea prețurilor și garantarea aprovizionării.

Liderii ţărilor din cadrul Uniunii Europene şi cei ai instituţiilor comunitare au ajuns la un acord de principiu, vineri dimineaţă, în sensul reducerii preţurilor la energie şi garantării aprovizionării, urmând să fie creat un mecanism special de reglementare.

"Am ajuns la un acord în domeniul energiei. Există un angajament puternic şi unanim în sensul de a acţiona împreună, ca europeni, pentru a atinge trei obiective: scăderea preţurilor, garantarea securităţii aprovizionării şi continuarea acţiunilor de reducere a cererii", a declarat, vineri dimineaţă, prin Twitter, Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

"Am avut o reuniune a Consiliului European foarte bună. Acum avem un plan de acţiune pe care vom continua să lucrăm asupra subiectului preţurilor la energie. Liderii au oferit reperele strategice pe care le voiam asupra propunerii pe care am prezentat-o marţi şi care va fi discutată marţea viitoare de miniştrii Energiei.

Mă voi concentra pe câteva subiecte pe care le-am discutat intensiv. Primul este subiectul achiziţiilor comune de gaz; liderii au susţinut foarte mult ideea de a le permite companiilor să facă achizţii în comun prin crearea de consorţii, să colaboreze pentru a-şi uni forţele în sensul intensificării puterii pieţei noastre comune pentru cererea de gaz. Un element comun este ca, la început, când vom agrega cererea, 15% din cerere va fi agregată pe piaţă prin acţiuni comune. Al doilea subiect s-a referit la acţiuni de limitare a episoadelor preţurilor excesive la gaze. Iar aici este discuţia despre sistemul de referinţă al preţurilor la gaze, aşa numitul sistem TTF (bursa de gaze cu transferuri de titluri - n.red). Acest sistem TTF nu mai reflectă realităţile de pe piaţă. Prin urmare, vom dezvolta un nou index complementar, care să reflecte mai bine situaţia de pe piaţa energiei.

Între timp, intenţionăm să introducem un mecanism de corectare pe pieţe, tocmai pentru a limita episoadele de preţuri excesive la gaz, pentru a ne asigura că există o ordine clară pe piaţă. Vom colabora cu miniştrii Energiei pentru a prezenta o propunere legală pentru a operaţionaliza acest mecanism de corectare pe pieţe. Liderii au discutat şi despre un mecanism potenţial de limitare a impactului preţului gazelor asupra electricităţii. Săptămâna viitoare, Comisia Europeană va prezenta o propunere pentru prelungirea şi ajustarea cadrului temporar de criză, acesta le va oferi statelor membre abilităţi îmbunătăţite de a susţine companiile în contextul actualei crize", a declarat, la rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Rezultatul summitului liderilor europeni aduce o veste bună pentru pieţe, în condiţiile în care preţul gazelor este în continuare de trei ori mai mare decât media multianuală pentru acest moment al anului. Aceste preţuri au scăzut cu peste 60% comparativ cu vârful atins în luna august, pe măsură ce Europa se pregăteşte să intre în sezonul de iarnă cu depozitele de gaze aproape pline şi cu livrări solide de gaze lichefiate.

Însă chiar dacă, la finalul unor negocieri dure, blocul a dorit să prezinte un front unit, mai rămân numeroase puncte de rezolvat, iar negocierile din săptămânile următoare se anunţă dificile. În plus, există şi alte riscuri. Un val de frig sau orice perturbări la adresa livrărilor actuale din SUA sau Norvegia ar putea duce la creşterea preţurilor, subliniază Nikoline Bromander, analist la Rystad Energy.

Pe de altă, parte cumpărătorii din Asia se pregătesc de iarnă prin majorarea achizițiilor de gaze lichefiate, de care Europa este puternic dependentă pentru a înlocui gazele naturale ruseşti.

Citit 326 ori Ultima modificare Vineri, 21 Octombrie 2022 17:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.