Refuzul Germaniei de a livra Ucrainei tancuri stârnește indignare

Refuzul Germaniei de a livra Ucrainei tancuri stârnește indignare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a catalogat, duminică, drept ''inacceptabil'' refuzul Berlinului de a furniza tancuri grele "Leopard" Kievului, care le reclamă insistent, într-un moment în care ruşii sunt în ofensivă, transmite AFP.

"Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. Oameni nevinovaţi mor în fiecare zi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiective civile sunt atacate, femei şi copii sunt ucişi", a declarat Mateusz Morawiecki agenţiei PAP.

Declaraţiile sale intervin la două zile după o întâlnire a reprezentanţilor a circa 50 de ţări la baza americană Ramstein din Germania. Cu acel prilej, aliaţii Ucrainei au anunţat noi livrări substanţiale de arme către Ucraina, dar nu au reuşit să cadă de acord cu privire la livrarea de tancuri grele, în ciuda solicitărilor repetate din partea Ucrainei.

Prim-ministrul polonez a spus că aşteaptă "o declaraţie clară" din partea Berlinului, care să autorizeze trimiterea de tancuri "Leopard", pe care le produce, de către ţările care le au în dotare.

Polonia, care susţine că este pregătită să livreze 14 tancuri "Leopard" la Kiev, a anunţat că poartă discuţii cu aproximativ 15 ţări pe acest subiect. Dacă Berlinul refuză să livreze Kievului tancuri "Leopard", "vom forma o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate", a anunţat Morawiecki.

Sâmbătă, cei trei miniştri de Externe ai ţărilor baltice au cerut Berlinului "să furnizeze acum tancuri "Leopard" Ucrainei", făcând referire la "responsabilitatea specială" a Germaniei, "prima putere europeană".

Germania a anunţat că va efectua o "revizuire" a stocului şi disponibilităţii tancurilor sale "Leopard" înaintea unei eventuale livrări de acest fel către Ucraina, confirmând că rămâne în discuţie furnizarea acestor tancuri şi că va acţiona rapid dacă aliaţii vor ajunge la un acord să le ofere Kievului. Dar acum "prioritară este apărarea antiaeriană a Ucrainei şi pe aceasta ne concentrăm", a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

După reuniunea de la Ramstein, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că "Rusia se pregăteşte pentru noi ofensive, astfel că este urgentă intensificarea sprijinului militar, pentru a permite Ucrainei să învingă şi să-şi recapete teritoriul ocupat". "Ca majoritatea războaielor, este probabil ca şi acesta să se termine la masa negocierilor, dar ce se întâmplă la negocieri este direct legat de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă, prin urmare, trebuie să dăm acum mai multe arme Ucrainei", consideră Stoltenberg.

Deşi la Ramstein nu s-a ajuns la un acord asupra tancurilor "Leopard", a fost convenit "un nou pachet semnificativ de capacităţi de luptă" pentru Ucraina, a menţionat secretarul general al NATO, care i-a mulţumit secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, pentru "leadershipul SUA în oferirea unui ajutor militar foarte semnificativ Ucrainei". Stoltenberg a apreciat, de asemenea, anunţurile recente de noi livrări de arme către Ucraina ale unor ţări precum Marea Britanie, Polonia, Germania, Franţa, Canada, Danemarca, Olanda sau Suedia.

Citit 346 ori Ultima modificare Duminică, 22 Ianuarie 2023 16:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.