Anul Nou Chinezesc, sărbătorit... pe Lună

Anul Nou Chinezesc, sărbătorit... pe Lună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administraţia Spaţială Naţională din China (CNSA) a dat publicităţii un grup de fotografii noi, surprinse de roverul său selenar "Yutu-2", alături de urări adresate chinezilor cu ocazia Anului Nou Chinezesc, Anul Iepurelui, transmite agenţia Xinhua.

În fotografiile date publicităţii sâmbătă pot fi văzute urmele lăsate de roţile roverului pe solul selenar, câteva roci şi un mic crater de impact de pe suprafaţa Lunii.

"Yutu", sau "Iepurele de Jad", este cunoscut drept animalul de companie al zeiţei Lunii, "Chang'e", din mitologia chineză. Asocierea comună a iepurelui cu singurul satelit natural al Pământului a determinat China să numească "Yutu" primul său rover selenar.

China a lansat roverul "Yutu-2" împreună cu sonda "Chang'e-4" în 2019, atât robotul teleghidat, cât şi sonda aselenizând uşor pe partea întunecată a Lunii, o premieră pentru umanitate.

"Yutu-2" funcţionează de peste patru ani pe Lună, unde a parcurs aproape 1.500 de metri în total şi unde a înregistrat o cantitate de date ştiinţifice de peste 940 gigabiţi (GB).

Citit 354 ori Ultima modificare Duminică, 22 Ianuarie 2023 16:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.