Liderul Statului Islamic din Somalia, ucis de americani

Liderul Statului Islamic din Somalia, ucis de americani
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Forțele americane au ucis un lider al Statului Islamic, Bilal al-Sudani, și zece dintre subordonații săi în nordul Somaliei, spun oficialii americani. Acesta a fost ucis după ce forțele speciale americane au făcut un raid într-un complex de peșteri izolate din munți.

„Al-Sudani a fost responsabil pentru încurajarea prezenței tot mai mari a ISIS în Africa", a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin, potrivit BBC. De asemenea, Al-Sudani ar fi finanțat activitățile grupului la nivel global, a adăugat Austin.

Analiștii spun că faptul că trupele americane au fost trimise să-l ucidă sau să-l captureze pe Sudani, în loc să folosească un atac mai puțin riscant cu dronă, indică importanța acestuia.

În ultimii ani, gruparea Stat Islamic și-ar fi extins activitățile în mai multe țări africane, inclusiv în Mozambic și Republica Democrată Congo. Cu toate acestea, Statul Islamic este un grup relativ mic în Somalia, organizația al-Shabab, legată de al-Qaeda, fiind mult mai importantă.

Se pare că operațiunea care l-a vizat pe Sudani a fost planificată timp de luni de zile. Autoritățile din Somalia au salutat uciderea lui Sudani, potrivit site-ului Voice of America. „Este un lucru foarte pozitiv și binevenit", a declarat consilierul pentru securitate al guvernului somalez, Hussein Sheikh Ali. Acesta a subliniat că Statul Islamic nu reprezintă o amenințare la fel de mare ca al-Shabab în Somalia, dar că Sudani era „periculos". „Mesajul este că liderii tuturor grupărilor teroriste din Somalia nu sunt în siguranță", a precizat Hussein Sheikh Ali.

Statul Islamic din Somalia a revendicat 32 de atacuri în 2022, majoritatea în capitala Mogadiscio.

Citit 727 ori Ultima modificare Duminică, 29 Ianuarie 2023 14:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.