Cancelarul Austriei pierde teren, extrema dreaptă devine mai puternică

Cancelarul Austriei pierde teren, extrema dreaptă devine mai puternică
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Partidul Popular Austriac (OeVP, conservatorii aflaţi la putere) a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria, înregistrând o scădere de circa 10 puncte procentuale, în timp ce Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum, transmite dpa.

OeVP, marcat de anchete de corupţie, dar şi de crizele globale, a ajuns la 39,8 la sută - cel mai slab rezultat din 1945 - şi şi-a pierdut majoritatea absolută din parlamentul Austriei Inferioare şi probabil şi în guvernul regional. Totuşi, lidera formaţiunii din land, Johanna Mikl-Leitner, a exclus o demisie.

În schimb, extrema dreaptă - FPOe - a întrunit 24,5 la sută, cel mai bun rezultat al său de până acum în provincia estică, notează dpa. Liderul regional Udo Landbauer a subliniat în mod repetat că formaţiunea sa vrea să pună capăt "sistemului OeVP" din Austria Inferioară, învinuind totodată OeVP, condus de cancelarul Kael Nehammer, pentru creşterea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil pe parcursul anului trecut.

Conform proiecţiilor rezultatului votului, Partidul Social Democrat SPOe s-a clasat sub FPOe, cu 20,8 la sută, Verzii au obţinut 7,5 la sută, iar liberalii din NEOS - 6,5 la sută.

Pe plan naţional, FPOe se clasează în sondaje pe primul loc de mai multe săptămâni, înaintea SPOe şi OeVP, pe locul al treilea.

Următoarele alegeri naţionale sunt prevăzute pentru 2024.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a explicat că rezultatul dezastruos obținut de Partidul Popular Austriac (OeVP) la alegerile regionale desfăşurate duminică se datorează în principal ultimilor „ani de criză”. „Acestea sunt vremuri proaste pentru guverne, deoarece oamenii sunt nemulțumiți de situație", a spus Nehammer, referindu-se la inflație, război și pandemia de COVID-19.

Austria Inferioară este landul cel mai mare din Austria ca suprafață și al doilea ca populație. Austria Inferioară este, de asemenea, foarte rurală. Cele mai mari orașe sunt St. Pölten (56.000 de locuitori) și Wiener Neustadt (47.000 de locuitori). 70 la sută dintre austriecii de acolo trăiesc în orașe cu mai puțin de 10.000 de locuitori. Aproximativ 1,3 milioane de cetățeni - echivalentul fiecărui al cincilea austriac eligibil la vot - au fost chemați duminică, 29 ianuarie, să aleagă un nou parlament de land în Austria Inferioară (Niederösterreich).

Acest land a fost fortăreața și centrul de putere al actualului partid al cancelarului Karl Nehammer, Österreichische Volkspartei (OeVP), și de aceea Austria politică a fost în fierbere, în ultimele săptămâni. Partidul conservator este amenințat cu pierderea majorității absolute în parlamentul Austriei și, eventual, și în guvernul statului, care se formează după un sistem de reprezentare proporțională. Pierderile din fieful de bază slăbesc și mai mult partidul la nivel federal.

Cancelarul Nehammer a ieșit public și a încercat să dea un impuls în favoarea OeVP prin resuscitarea problemei imigrației și azilului. În acest context, observatori politici văd vetoul lui Nehammer împotriva aderării Bulgariei și României la Schengen în legătură cu lupta electorală din Austria Inferioară.

Următoarele runde de alegeri vor fi în Carinthia, la începutul lunii martie, iar în Salzburg urmează alegeri în luna aprilie.

Citit 423 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2023 17:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.