Peste 11.200 de morți, în urma cutremurelor din Turcia și Siria

Peste 11.200 de morți, în urma cutremurelor din Turcia și Siria
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a depășit, miercuri după-amiază, 11.200 de morți și, pe măsură ce trece timpul, este de așteptat să crească. Circa 6.000 de clădiri s-ar fi prăbușit doar în Turcia, iar șansele celor prinși sub dărâmături scad de la o oră la alta, relatează Digi24.

Peste 13 milioane de oameni sunt afectați în Turcia, într-o zonă care se întinde pe aproximativ 450 km de la est la vest și pe 300 km de la nord la sud. Autoritățile au declarat stare de calamitate în zece provincii, pentru trei luni, și susțin că sinistrații vor fi cazați în hotelurile din Antalya.

Până vor ajunge acolo, oamenii se luptă să supraviețuiască iernii. Corturi umanitare au fost instalate pentru cei care nu mai au case. Rămași doar cu hainele de pe ei, oamenii au aprins focuri și spun că au mâncat pentru prima dată după două zile. Iarna și drumurile distruse îngreunează sosirea ajutorului de care au nevoie. Miercuri la prânz, un nou cutremur cu magnitudine 4,5 s-a resimțit în Turcia.

Președintele turc Recep Erdogan a declarat că ținta guvernului său este de a reconstrui „într-un an” regiunea Kahramanmaras, unde s-a simțit cel mai puternic cutremurul. „Nu ne putem lăsa cetățenii pe străzi. Statul nostru folosește toate resursele cu AFAD (agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia) și municipalități. Vom continua să facem acest lucru”, a spus Erdogan, citat de CNN. Președintele turc a adăugat că guvernul va da câte 10.000 de lire turcești (aproximativ 531 de dolari) pentru a ajuta familiile afectate de cutremur.

Erdogan a răspuns criticilor primite de la oamenii furioși. El a recunoscut că inițial au fost niște probleme în modul de intervenție, dar că acum aceste probleme s-au rezolvat. "Inițial au fost probleme pe aeroporturi și pe drumuri, dar astăzi lucrurile sunt mai ușoare și mâine va fi și mai ușor. Ne-am mobilizat toate resursele. Statul își face treaba", a spus Erdogan.

China va oferi Siriei ajutor umanitar de urgență în valoare de 30 de milioane de yuani (4,4 milioane de dolari), a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, într-o conferință de presă, scrie Reuters. Mao a spus că ajutorul constă în bani, alimente și echipamente de prim ajutor. China s-a angajat deja să acorde Turciei o primă tranșă de 40 de milioane de yuani ca ajutor de urgență. Totodată, o echipă de salvare în caz de cutremur trimisă de China a sosit miercuri dimineață pe aeroportul Adana din Turcia, a transmis CCTV. Din echipa de salvare fac parte 82 de oameni, care au venit cu 20 de tone de echipamente, precum și patru câini de căutare și salvare. Echipa va coopera cu autoritățile locale, Ambasada Chinei în Turcia, Organizația Națiunilor Unite și alte misiuni oficiale. În plus, 52 de voluntari din provinciile Guangdong, Jiangsu, Jiangxi și Zhejiang vor ajuta la intervențiile de salvare în zonele afectate de cutremur.

Siria a activat Mecanismul de protecţie civilă al UE la două zile după puternicele cutremure de luni.  Anunțul a fost făcut miercuri de comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic. El a îndemnat statele membre ale blocului comunitar să ofere o astfel de asistenţă, potrivit Reuters.

Citit 810 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2023 17:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.