Acord european privind folosirea energiei regenerabile

Acord european privind folosirea energiei regenerabile
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Negociatorii UE au ajuns la un acord joi privind ţinte mai ambiţioase pentru extinderea folosirii energiei regenerabile până în 2030, un element-cheie al planurilor blocului comunitar de a lupta contra schimbărilor climatice şi a renunţa la combustibilii fosili din Rusia, transmite Reuters. Statele membre UE şi Parlamentul European (PE) au convenit ca până în 2030 blocul comunitar să obţină 42,5 la sută din energie din surse regenerabile, cum sunt cea eoliană şi cea solară, a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, europarlamentarul Markus Pieper.

Acordul politic trebuie acum aprobat de Parlamentul European şi statele membre UE, înainte de a deveni lege. De obicei, aceste voturi sunt o formalitate, fiind aprobate fără modificări.

Noua lege va înlocui actualul obiectiv al UE de a avea o pondere a surselor regenerabile în mixul de energie de 32 la sută până în 2030.

Conform datelor actuale, în 2021, ponderea surselor regenerabile (eoliană, fotovoltaică şi biomasă) în mixul de energie al UE a fost de 22 la sută. Această pondere variază foarte mult în rândul statelor membre, de la 63 la sută în Suedia până la sub 13 la sută în Luxemburg, Malta, Ţările de Jos şi Irlanda.

O trecere rapidă la energia regenerabilă este crucială dacă UE vrea să-şi îndeplinească obiectivele climatice. Blocul comunitar vrea să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55 la sută până în 2030, faţă de nivelul din 1990, şi să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Ţintele mai ambiţioase pentru extinderea folosirii energiei regenerabile şi-au sporit importanţa de la invadarea Ucrainei, pentru reducerea dependenței de Rusia.

Citit 437 ori Ultima modificare Joi, 30 Martie 2023 16:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.