Taiwanul, crucial pentru Europa

Taiwanul, crucial pentru Europa
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Taiwanul este "crucial" pentru Europa din punct de vedere economic şi strategic, a declarat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în deschiderea unei dezbateri în Parlamentul European la Strasbourg consacrată Chinei, relatează France Presse. "Este vorba despre strâmtoarea cea mai strategică din lume, în special în ceea ce priveşte comerţul: noi trebuie să fim prezenţi acolo prin operaţiuni de asigurare a libertăţii de navigaţie", a pledat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Borrell a evocat riscul unei eventuale "acţiuni îndreptate împotriva Taiwanului, care ar trebui respinsă oricum" din raţiuni morale. "Aceasta ar avea incidenţe strategice extrem de grave pentru noi, întrucât Taiwanul are o industrie printre cele mai avansate în producţia de semiconductori", a mai remarcat el.

Şeful diplomaţiei UE a cerut "să fie împiedicate provocări de oriunde ar veni ele" şi a pledat pentru "revenirea la statu quo" în problema insulei. "Taiwanul face parte în mod hotărât din perimetrul nostru strategic pentru a garanta pacea, pentru a ne apăra interesele", a adăugat el.

Această luare de poziţie intervine la mai puţin de zece zile după publicarea unui interviu al preşedintelui francez Emmanuel Macron, care - după o vizită oficială în China - a declarat că refuză o "logică de la bloc la bloc" în problema Taiwanului şi a îndemnat Europa "să nu urmeze" SUA sau China.

China şi Taiwanul sunt guvernate separat din 1949, dar Beijingul consideră insula democratică drept una din provinciile sale şi nu exclude să recurgă la forţă pentru a-şi exercita suveranitatea asupra acesteia.

Citit 346 ori Ultima modificare Marți, 18 Aprilie 2023 15:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.