Teroriști grațiați cu ocazia vizitei Papei Francisc

Teroriști grațiați cu ocazia vizitei Papei Francisc
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ungaria l-a graţiat pe liderul grupării de extremă dreapta Hunnia, György Budahazy, și pe alți membri ai organizației condamnați pentru acte de terorism comise la sfârşitul anilor 2000, invocând vizita Papei Francisc, care a sosit vineri la Budapesta, relatează AFP.

Aceștia fuseseră găsiţi vinovaţi de comiterea unei serii de atacuri în perioada 2007-2009, cu arme de foc şi cocktailuri Molotov, împotriva unor deputaţi socialişti şi liberali, care se aflau la acea vreme la putere, atacurile fiind comise la domiciliile parlamentarilor. Potrivit parchetului, obiectivul grupării era să-i intimideze pe aceștia, pentru a le influenţa votul. La finalul procesului, procurorul a calificat această serie de atacuri drept "unică" în istoria Ungariei ultimelor decenii.

György Budahazy a plecat de la penitenciarul din Vac pe cal - simbol, în cadrul extremei drepte, al trecutului rebel al ţării - cu pumnul ridicat în semn de victorie. El a promis, într-un interviu acordat tabloidului Blikk, să spună o "rugăciune de mulţumire" în timpul slujbei de duminică a Papei Francisc.

Opozantul Ferenc Gyurcsany, un fost premier ungar, a denunţat vineri, pe Facebook, un guvern "nebun şi necinstit". În opinia lui Sandor Csintalan, un fost oficial socialist victimă a grupului Hunnia, "invocarea Sfântului Părinte într-o decizie atât de imorală şi de scandaloasă este un sacrilegiu". "Katalin Novak face din György Budahazy «un erou naţional, un fel de Robin Hood»", a denunțat el.

Papa Francisc a ajuns vineri dimineață în Ungaria, pentru o vizită de trei zile care ar putea stârni scântei, din cauza pozițiilor sale radical diferite față de cele ale guvernului maghiar față de migrație și alte subiecte.

Citit 625 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2023 18:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.