Condamnări la închisoare după „jaful secolului”

Condamnări la închisoare după „jaful secolului”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un tribunal german a condamnat, marţi, cinci bărbaţi, cu vârste de aproximativ 20 de ani, la pedepse de mai mulţi ani de închisoare pentru un furt spectaculos de bijuterii comis în 2019 într-un muzeu din Dresda, care găzduieşte una dintre cele mai mari colecţii de artă din Europa, informează Reuters şi Agerpres.

Printre obiectele furate în timpul jafului comis la Muzeul Gruenes Gewoelbe (Seiful Verde) din Dresda s-au aflat peste 4.300 de diamante, a căror valoare totală a fost estimată la peste 113 milioane de euro. Ele includeau steaua Ordinului polonez Vulturul Alb şi o diademă decorată cu diamante. Piesele făceau parte dintr-o colecție creată în 1723 de către conducătorul Saxoniei, Augustus cel Puternic.

Poliţia germană a precizat în luna decembrie a anului trecut că cele mai multe dintre bijuteriile furate au fost recuperate. Alte piese ale comorii nu au fost găsite și ar putea fi pierdute pentru totdeauna.

Oficialii germani au stabilit că jaful a fost bine planificat și realizat cu profesionalism. Înainte de a pătrunde în muzeu, hoții au dat foc unui panou electric, lăsând străzile din cartier în întuneric. Mai multe personaje mascate au pătruns apoi în galerie, au spart o vitrină de sticlă cu un topor și au luat bijuteriile cu ajutorul unei sfori de pescuit. Ulterior, hoții au fugit cu o mașină pe care poliția a găsit-o în flăcări într-o parcare subterană. Întreaga operațiune a durat mai puțin de 10 minute.

Comoara a supraviețuit bombardamentului aerian al Aliaţilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, înainte de a fi confiscată, ca pradă de război, de Uniunea Sovietică. Bijuteriile au revenit totuși la Dresda, capitala istorică a Saxoniei, în 1958.

Directoarea generală a Colecțiilor de artă din Dresda, Marion Ackermann, a declarat în luna ianuarie a anului trecut că bijuteriile furate din „Seiful Verde” nu au putut fi vândute de hoți întrucât „au fost făcute cunoscute în întreaga lume”.

Citit 791 ori Ultima modificare Marți, 16 Mai 2023 16:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.