Primii candidați de culoare din istoria Greciei

Primii candidați de culoare din istoria Greciei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Doi bărbați născuți în țările africane Burundi și Kenya ar putea deveni primii deputați de culoare din Grecia. Ei candidează la alegerile care se vor desfășura duminică, pe 21 mai, potrivit Mediafax.

Dintre cei doi, cele mai mari șanse să câștige alegerile le are Spiros Richard Hagabimana (foto). Este un fost ofițer de poliție născut în Burundi, în vârstă de 54 de ani, care candidează într-o circumscripție aflată în apropiere de Atena din partea partidului conservator Noua Democrație.

Hagabimana a ajuns pentru prima dată în Grecia în anul 1991 cu o bursă pentru a studia la Academia Navală. Când a absolvit, în 1996, țara sa a fost zguduită de o lovitură de stat și el a cerut azil în Grecia. A studiat dreptul și apoi a intrat în politică. În 2005, a primit cetățenia greacă și s-a întors în Burundi pentru a contribui la eforturile de menținere a păcii în cadrul Națiunilor Unite.

Un deceniu mai târziu, pe durata unor proteste civile, Hagabimana, pe atunci ofițer al Poliției Naționale, a refuzat ordinele de a reprima manifestanții și a fost încarcerat și bătut. Un avocat din Atena a lansat o campanie internațională pentru eliberarea sa și, în 2016, s-a întors la Atena cu ajutorul autorităților grecești.

Celălalt candidat de culoare se numește Nikodimos-Maina Kinyua și este fondatorul unei organizații neguvernamentale care ajută migranții. El candidează la Atena din partea partidul de stânga Syriza.

Candidaturile reprezintă o modificare importantă pentru o țară conservatoare, în care migranții ocupă rareori funcții oficiale. În urmă cu mai puțin de un deceniu, un partid de extremă-dreapta era a treia forță politică din Grecia.

Citit 539 ori Ultima modificare Marți, 16 Mai 2023 16:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.