„Europa e acasă la Maia Sandu”. Cei mai importanți lideri europeni sunt astăzi în Republica Moldova

„Europa e acasă la Maia Sandu”. Cei mai importanți lideri europeni sunt astăzi în Republica Moldova
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Republica Moldova găzduieşte astăzi, 1 iunie, cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la care sunt invitaţi să participe aproximativ 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni. Summitul are loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanţă de Chişinău, relatează Moldpres.

​Președintele Volodimir Zelenski a sosit și el astăzi în Moldova pentru un summit al liderilor europeni cu o puternică valoare simbolică în contextul războiului pornit de Vladimir Putin, notează Hotnews.

Potrivit Agerpres, ceremonia oficială de începere a evenimentului are loc la ora 12.00 şi va dura aproximativ 30 de minute. Ulterior, liderii vor face o fotografie comună. Programul va continua cu şedinţele grupurilor de lucru în cadrul cărora vor fi discutate subiecte legate de securitate, energie şi conectivitate.

După-amiaza zilei de joi va fi rezervată întâlnirilor bilaterale dintre liderii prezenţi la eveniment. La ora 17.00, este programată o conferinţă de presă susţinută de şefa statului, Maia Sandu, şi de lideri europeni.

„Europa e acasă la Maia Sandu”, scrie Europa Liberă, continuând: „Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen? Da. Președintele Franței? Emmanuel Macron? Da. Cancelarul german, Olaf Scholz? Da. Premierul britanic, Rishi Sunak? Da. Premierul italian, Georgia Meloni? Premierul spaniol, Pedro Sanchez? Da. Etc, etc, toți liderii UE, inclusiv problematicul Viktor Orban, plus cei din Balcanii de Vest și țări europene aliate, după cum explică Europa Liberă România.

Este evident de ce avioanele NATO sunt cele care supraveghează cerul Rep. Moldova. La fel de evident de ce Maia Sandu a ales să anunțe acum că va candida pentru un al doilea mandat”.

„Este a doua reuniune a Comunității Politice Europene, după cea inaugurală în octombrie 2022, la Praga. O inițiativă foarte dragă lui Emmanuel Macron, criticată din cauza cercurilor concentrice pe care le presupune (țări membre și ne-membre UE), dar transformată din cauza invaziei lui Putin în Ucraina într-un avanpost occidental în spațiul ex-sovietic.

Singurul care s-a extras din acest tablou de familie anti-Putin este liderul turc, Recep Tayip Erdogan, posesorul unui mandat reînnoit de cinci ani la alegerile din 28 mai. Politico spune că anunțul de la Ankara a venit în ultimul moment. Probabil pentru a cruța susceptibilitatea Rusiei.

Nu ar fi neapărat de rău augur menținerea unei punți de comunicare cu Moscova, de vreme ce Turcia este membră NATO, dar forțele ruse au garnisit reuniunea Comunității Politice Europene de la Chișinău cu încă un atac furibund asupra Kievului, ucigând și copii”, mai scrie Europa Liberă.

Citit 488 ori Ultima modificare Joi, 01 Iunie 2023 14:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.