Primul fost președinte american pus sub acuzare de justiția federală

Primul fost președinte american pus sub acuzare de justiția federală
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Donald Trump întâmpină un nou obstacol în calea ambiţiilor sale prezidenţiale, odată cu inculparea sa de către justiţia federală, în condiţiile în care fostul preşedinte republican american visează să recucerească Casa Albă în 2024, relatează AFP.

Trump a anunţat joi că a fost pus sub acuzare de justiţia federală în legătură cu modul de gestionare a arhivelor Casei Albe. "Administraţia coruptă Biden i-a informat pe avocaţii mei că am fost inculpat, probabil în cazul fals al cutiilor", a scris el pe reţeaua sa de socializare Truth Social, referindu-se la cutiile cu documente luate cu el când a plecat de la Washington.

Donald Trump - acum primul fost preşedinte din istoria SUA care a fost inculpat de justiţia federală - este, de asemenea, urmărit penal pentru obstrucţionarea justiţiei şi mărturie mincinoasă, după cum a adăugat chiar el. 

Departamentul de Justiţie american nu a reacţionat imediat, în timp ce Casa Albă a spus că a aflat de inculpare din presă, iar un purtător de cuvânt al acesteia a refuzat să comenteze, afirmând că ministerul "îşi desfăşoară anchetele penale în mod independent", a relatat CNN.

Miliardarul, a cărui reşedinţă din Florida a fost percheziţionată vara trecută de agenţi FBI în căutarea documentelor, a mai anunţat că a fost convocat la tribunalul federal din Miami marţea viitoare - cu o zi înainte să împlinească 77 de ani. 

Avocatul său, Jim Trusty, a declarat pentru CNN că clientul său va participa la audiere şi că este vizat de şapte capete de acuzare, inclusiv în temeiul unei legi cu privire la spionaj care interzice păstrarea documentelor clasificate în locuri neautorizate şi nesecurizate.

În martie, Trump a fost deja pus sub acuzare de către justiţia statului New York pentru mai multe fraude contabile, în legătură cu o plată făcută înainte de alegerile prezidenţiale din 2016 pentru a cumpăra tăcerea unei actriţe de filme pornografice care susţine că i-a fost amantă.

Fostul magnat imobiliar, care în momentul de faţă este plasat cu mult înaintea celorlalţi candidaţi la nominalizarea republicană, a dezminţit permanent implicarea sa în nereguli şi se prezintă drept victima unei "persecuţii politice". "Sunt nevinovat, nu am greşit cu nimic", a asigurat el, joi seară, într-un videoclip postat pe Twitter, denunţând "ingerinţe electorale la cel mai înalt nivel".

Citit 545 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 17:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.