Submersibilul Titan s-a dezintegrat lângă epava Titanicului. Regizorul James Cameron a denunțat avertismentele ignorate

Submersibilul Titan s-a dezintegrat lângă epava Titanicului. Regizorul James Cameron a denunțat avertismentele ignorate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

James Cameron, regizorul filmului "Titanic" şi avid explorator al solului subacvatic, a denunţat în mod deschis "avertismentele ignorate" cu privire la siguranţa submersibilului turistic Titan, cu cinci persoane la bord, care a făcut implozie în apropierea epavei celebrului pachebot, transmite AFP.

Submersibilul a reprezentat o sursă de numeroase îngrijorări în mica lume a explorării subacvatice, a amintit regizorul, care a făcut o paralelă între acest nou accident şi scufundarea pachebotului, în 1912, care a provocat moartea a circa 1.500 de persoane.

"Sunt impresionat de asemănarea cu catastrofa Titanicului, în care căpitanul a fost avertizat în mod repetat de prezenţa gheţii în faţa navei sale şi, totuşi, a condus cu viteză maximă într-un câmp de gheaţă într-o noapte fără lună", a declarat Cameron pentru postul american ABC News. "Faptul că o dramă foarte asemănătoare, în care avertismentele au fost ignorate", se produce "în acelaşi loc, este pur şi simplu uluitor. Este cu adevărat suprarealist", a adăugat el, citat de Agerpres.

Paza de Coastă a SUA a anunţat joi că submersibilul OceanGate, dispărut de duminică în Atlanticul de Nord, a suferit o "implozie catastrofală" în adâncurile oceanului. Cele cinci persoane aflate la bord sunt considerate decedate.

Riscul unei implozii a unui submersibil reprezintă întotdeauna o preocupare de "prim plan" atunci când se construieşte un astfel de dispozitiv, a precizat James Cameron. În 2012, regizorul canadian a devenit prima persoană care s-a scufundat singur în adâncurile oceanului la bordul unui dispozitiv subacvatic proiectat chiar de el.

"Este coşmarul cu care cu toţii trăim de când am intrat în acest domeniu", a insistat el, subliniind siguranţa impecabilă atinsă de majoritatea jucătorilor din domeniul explorării subacvatice. Însă "multe persoane din comunitate au fost foarte îngrijorate de acest submersibil" de la OceanGate, a amintit Cameron. "Un număr de jucători cheie din comunitatea inginerilor specializaţi în scufundări la mare adâncime chiar au scris scrisori companiei pentru a-i spune că ceea făcea este prea experimental pentru a transporta pasageri".

De la debutul operaţiunilor de căutare, duminică, au apărut detalii referitoare la OceanGate, compania fiind acuzată de potenţială neglijenţă în ceea ce priveşte siguranţa submersibilului său pentru turism subacvatic.

O plângere din 2018 indică faptul că un fost director al companiei, David Lochridge, a fost concediat după ce a avut îndoieli serioase cu privire la siguranţa submersibilului. Potrivit acestui fost director de operaţiuni maritime, un hublou din partea frontală a dispozitivului a fost proiectat să reziste la presiunea la care a fost supus la adâncimi de 1.300 de metri, nu la 4.000 de metri.

Cameron a fost mişcat şi de moartea lui Paul-Henri Nargeolet, exploratorul francez care este una dintre cele cinci victime ale accidentului. Regizorul îl cunoştea de 25 de ani pe acest bărbat poreclit "Mr. Titanic" datorită numeroaselor sale scufundări în zona în care se află epava pachebotului. "Îmi este aproape imposibil să accept că a murit tragic în această manieră", a spus el.

Cei cinci pasageri ai submersibilului dispărut în apropierea epavei Titanicului sunt consideraţi morţi, a anunţat joi compania OceanGate, organizatoarea expediţiei.

Patronul OceanGate, americanul Stockton Rush, se afla la bord alături de un bogat om de afaceri britanic, Hamish Harding (58 de ani), francezul Paul-Henri Nargeolet (77 de ani) şi de magnatul pakistanez Shahzada Dawood (48), însoţit de fiul său Suleman (19), ambii având şi naţionalitate britanică.

Preţul unui loc a fost de 250.000 de dolari.

Submersibilul Titan, cu o lungime de aproximativ 6,5 metri, s-a scufundat duminică şi era aşteptat să reapară la suprafaţă peste şapte ore, dar contactul s-a pierdut la mai puţin de două ore de la plecare. Reprezentanţii Pazei de Coastă a SUA au declarat că, potrivit rămășiţelor găsite, submersibilul a suferit o "implozie catastrofală", mai notează Agerpres.

Citit 2476 ori Ultima modificare Vineri, 23 Iunie 2023 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.