Rusia, principala amenințare pentru Germania
Foto: Washington Post

Rusia, principala amenințare pentru Germania
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Germania a indicat Rusia ca fiind principala amenințare la adresa securității sale și a semnalat că dorește să urmărească un parteneriat cu China, în pofida faptului că națiunea asiatică se comportă din ce în ce mai mult ca un rival al Occidentului, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

În noua strategie de securitate națională, publicată miercuri, guvernul cancelarului Olaf Scholz a consacrat, de asemenea, obiectivul NATO de a cheltui anual cel puțin 2% din producția economică pentru apărare ca obiectiv politic oficial. "Rusia de astăzi este, deocamdată, cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității în zona euroatlantică", a scris guvernul în documentul de strategie, care are peste 70 de pagini și abordează, pe lângă subiectele menționate, securitatea energetică și accesul la materii prime și tehnologie.

În ceea ce privește China, guvernul a declarat că "elementele de rivalitate au crescut în ultimii ani", afirmând în același timp că guvernul de la Beijing "rămâne un partener fără de care multe dintre cele mai vitrege provocări globale nu pot fi rezolvate".

Scholz și miniștrii de rang înalt, inclusiv ministrul de Externe, Annalena Baerbock, ministrul Apărării, Boris Pistorius, și ministrul de Finanțe, Christian Lindner, au prezentat strategia de securitate în cadrul unei conferințe de presă la Berlin. Cei trei membri ai alianței lui Scholz - social-democrații de centru-stânga, ecologiștii verzi și liberal-democrații pro-business - s-au certat luni de zile pe tema strategiei de securitate, parlamentarii opoziției acuzând guvernul că pune politica de partid înaintea nevoilor țării.

"Germania nu urmărește o abordare strategică pentru că nu avem nicio idee despre cine vrem să fim de fapt în această lume plină de conflicte", a declarat marți Norbert Roettgen, un expert în politică externă pentru principala formațiune de opoziție, creștin-democrații, într-o serie de tweeturi. "Ca urmare, va continua să existe un vid de leadership în Europa", a adăugat el. "Pentru că, fără o direcție clară a Germaniei, nici Europa nu-și poate găsi și consolida rolul în lume".

Nils Schmid, purtătorul de cuvânt pentru politică externă al SPD-ului lui Scholz, a declarat că noua strategie de securitate oferă o "bază substanțială" pentru a ancora obiectivele și principiile politicii externe a Germaniei și a numit acordul dintre cei trei parteneri de coaliție "un succes enorm". "Războiul de agresiune al Rusiei și tendințele autocratice din alte părți ale lumii necesită o prezență mai fermă pe plan extern a țării noastre", a declarat Schmid.

 

Citit 697 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 16:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.