China, lovită de „Blestemul lui 35”
Foto: The New York Times

China, lovită de „Blestemul lui 35”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mass-media de stat chineză a luat la țintă, joi, practicile discriminatorii la angajare, printre care tendința companiilor de a căuta doar salariați mai tineri și ieftini, un trend care a ajuns să fie pe larg cunoscut în China drept "Blestemul lui 35", relatează Reuters, citată de Hotnews.

Ziarul "Cotidianul Muncitorilor" a fost în fruntea unei campanii menite să atragă atenția asupra inegalităților de pe piața muncii din China, una marcată de șomaj ridicat în rândul tinerilor, o populație în îmbătrânire și o economie care și-a pierdut dinamismul de altădată. Într-un editorial cu titlul "Trebuie să mestecăm un «os tare» pentru a înlătura barierele invizibile la angajare", ziarul a cerut companiilor oprirea discriminării muncitorilor pe baza vârstei, sexului, statutului marital și a planurilor legate de familie.

În luna martie, ziarul cita două studii care au arătat cum salariații cu vârsta de peste 35 de ani sunt refuzați sistematic la angajare, ca parte a unor politici concertate ale companiilor. Unul dintre studii a descoperit că multe anunțuri privind angajările stipulează explicit că potențialii candidați trebuie să aibă vârsta sub 35 de ani. Situația este valabilă inclusiv în cadrul angajărilor pentru administrația publică și în cazul posturilor oferite de unele autorități regionale.

Celălalt studiu, realizat de Universitatea Sichuan, una dintre cele mai prestigioase din China, a descoperit că, din 300.000 de anunțuri de angajare, peste 80% căutau salariați cu vârsta sub 35 de ani în centrul financiar Shanghai și peste 70% în orașul Chengdu din sud-vestul țării. Chengdu este considerat unul dintre huburile tech ale Chinei.

Citit 434 ori Ultima modificare Joi, 06 Iulie 2023 15:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.