Dispute la summitul UE - America Latină

Dispute la summitul UE - America Latină
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Discuţiile privind adoptarea unei declaraţii comune la summitul Uniunea Europeană - America Latină sunt afectate de divergenţele privind condamnarea responsabilităţii Rusiei pentru invazia militară din Ucraina, afirmă surse diplomatice citate de cotidianul Le Figaro, potrivit Mediafax. Poziţia cea mai vehementă împotriva condamnării invaziei militare ruse în Ucraina o are Nicaragua.

"Ar fi păcat să nu fim în stare să spunem că există o agresiune rusă în Ucraina. Este o realitate", a susţinut premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, în a doua zi a reuniunii, la care participă liderii a 50 de naţiuni din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibe (CELAC).

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a afirmat că aproape toate statele din UE şi din America Latină erau pregătite să semneze un text pentru "susţinerea clară a Ucrainei", recunoscând însă că două ţări se opun.

Alberto van Klaveren, ministrul de Externe din Chile, s-a declarat pesimist în privinţa unui compromis. "Pare foarte dificil. Suntem foarte surprinşi că există membri ai grupului nostru care se opun unei rezoluţii privind războiul din Ucraina", a subliniat Van Klaveren.

"În Europa, este greu de imaginat, dar, în America Latină, Rusia este prezentată ca stat paşnic, care a fost agresat de NATO", a declarat, la rândul său, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Citit 342 ori Ultima modificare Marți, 18 Iulie 2023 16:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.