„O zi neagră pentru democrația israeliană”

„O zi neagră pentru democrația israeliană”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cele mai importante cinci ziare israeliene şi-au tipărit marţi pagina de deschidere în negru şi cu mesajul "o zi neagră pentru democraţia israeliană", o iniţiativă finanţată de mişcarea protestatarilor din companii de înaltă tehnologie care au manifestat împotriva adoptării, luni, a unei legi privind reformarea puterii judecătoreşti prin restrângerea atribuţiilor Curţii Supreme, transmite EFE.

Ziarele care şi-au tipărit în negru prima pagină sunt Yediot Ahronot, The Marker, Haaretz, Calcalist şi chiar oficiosul Israel Hayom. Toate cele cinci ziare au inclus acelaşi mesaj cu litere albe.

Aprobarea acestei legi reprezintă primul pas major în reforma judiciară promovată de guvernul premierului Benjamin Netanyahu, care urmăreşte să acorde mai multă putere executivului în detrimentul justiţiei, a cărei independenţă ar fi profund subminată.

Pe parcursul zilei de luni şi până marţi dimineaţă, mii de israelieni au ieşit în stradă în toată ţara pentru a protesta împotriva reformei. Ciocnirile cu poliția s-au soldat, la Tel Aviv, cu cel puţin 18 deţinuţi şi cu rănirea a 10 ofiţeri de poliţie şi au inclus folosirea tunurilor cu apă şi a poliţiei călare pentru a-i dispersa pe protestatari.

Netanyahu a cerut opoziţiei să se aşeze la masa negocierilor pentru a încerca să "ajungă la acorduri" cu privire la aspectele restante ale reformei sale judiciare şi i-a interpelat pe cei peste 10.000 de rezervişti din Armată care şi-au suspendat serviciul în semn de protest.

Citit 555 ori Ultima modificare Marți, 25 Iulie 2023 21:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.