Africa de Vest, pe picior de război după lovitura de stat din Niger

Africa de Vest, pe picior de război după lovitura de stat din Niger
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Franţa a început marți să-și evacueze cetăţenii din Niger, a anunţat într-un comunicat de presă Ministerul francez de Externe, după ce preşedintele ţării vest-africane, Mohamed Bazoum, a fost răsturnat de la putere de o juntă militară, săptămâna trecută, relatează Reuters.

Comunicatul adaugă că Franţa ar putea evacua de asemenea "cetăţeni europeni care vor dori să părăsească ţara". Circa 600 de francezi se află în prezent în Niger, cifră care nu ţine cont de cei aflaţi în concediu şi se află în prezent în afara ţării. Puciul de miercurea trecută - al şaptelea în mai puţin de trei ani în Africa de vest şi centrală - a generat unde de şoc în regiune.

Franţa, fostă putere colonială, are de mai mulţi ani în regiune militari care contribuie la contracararea unei rebeliuni islamiste, dar sunt voci pe plan local care îi cer să nu mai intervină în treburile interne ale ţării lor. Duminică, susţinători ai juntei au ars steaguri franceze şi au atacat Ambasada Franţei din capitala Nigerului, Niamey, determinând poliţia să recurgă la gaze lacrimogene.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că orice atacuri asupra intereselor franceze din Niger vor primi un răspuns "foarte prompt şi ferm".

În aceste context, o intervenţie militară în Niger a unor state africane învecinate pentru a-l restabili pe preşedintele ales Mohamed Bazoum, răsturnat de un puci, ar fi considerată ca "o declaraţie de război împotriva Burkina Faso şi Mali", au indicat într-un comunicat comun guvernele de la Ouagadougou şi Bamako, notează AFP. Cele două guverne "atenţionează că orice intervenţie militară împotriva Nigerului ar avea ca rezultat retragerea Burkina Faso şi Mali din ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest), precum şi adoptarea unor măsuri de legitimă apărare în sprijinul forţelor armate şi al poporului din Niger". Ele "avertizează împotriva consecinţelor dezastruoase ale unei intervenţii militare în Niger, care ar putea destabiliza întreaga regiune".

Burkina Faso şi Mali adaugă că "refuză să aplice" "sancţiunile ilegale, nelegitime şi inumane împotriva poporului şi a autorităţilor din Niger", decise la Abuja.

Duminică, liderii ECOWAS au dat un ultimatum de o săptămâna juntei militare din Niger pentru "a reveni complet la ordinea constituţională", afirmând că nu exclud "recurgerea la forţă", dacă este cazul. De asemenea, ei au decis să "suspende toate tranzacţiile comerciale şi financiare" dintre statele sale membre şi Niger şi să îngheţe activele responsabililor militari implicaţi în lovitura de stat.

Într-un comunicat separat, Guineea, al cărei guvern este şi el rezultatul unei lovituri de stat, "şi-a exprimat dezacordul cu sancţiunile preconizate de ECOWAS, inclusiv o intervenţie militară" şi "a decis să nu aplice aceste sancţiuni pe care le consideră ilegitime şi inumane". Conakry "îndeamnă ECOWAS să-şi reconsidere poziţia", mai scrie AFP.

Citit 944 ori Ultima modificare Marți, 01 August 2023 16:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.