Mercenarii Wagner, pe flancul estic pentru a destabiliza NATO

Mercenarii Wagner, pe flancul estic pentru a destabiliza NATO
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi preşedintele lituanian Gitanas Nauseda s-au întâlnit joi la baza militară poloneză din Suwalki (est) pentru a prezenta o poziţie comună cu privire la escaladarea tensiunilor la frontiera cu Belarus, informează EFE.

Întâlnirea, cu caracter urgent, a fost anunţată în cursul dimineţii de biroul lui Morawiecki, în contextul "activităţilor grupului (privat rusesc de mercenari) Wagner şi al altor acţiuni de război hibrid din partea inamicilor noştri" şi pentru a face "schimb de informaţii operative" cu privire la situaţia din Belarus.

Premierul polonez a declarat că mercenarii grupului paramilitar Wagner, care staţionează într-o tabără din Belarus, "pot întreprinde acţiuni de sabotaj" pe teritoriul Poloniei şi a avertizat că "toţi cei care subestimează această ameninţare vor fi responsabili pentru viitoarele lor provocări", la care, a subliniat el, "vom reacţiona în mod adecvat".

Luptători din grupul privat de mercenari Wagner sunt transferaţi mai aproape de flancul estic al NATO pentru a destabiliza alianţa militară, a avertizat totodată premierul Morawiecki, citat de Reuters.

"Trebuie să fim conştienţi că numărul de provocări va creşte", a spus el, după întâlnirea cu preşedintele lituanian Gitanas Nauseda. "Gruparea Wagner este extrem de periculoasă şi este mutată în apropierea flancului estic, pentru a-l destabiliza", a insistat şeful guvernului polonez.

Cei doi lideri s-au întâlnit în coridorul Suwalki, o fâşie de pământ cu o lungime de mai puţin de 100 de kilometri care separă Polonia de Lituania şi care are o mare importanţă strategică, dat fiind că se află lângă enclava rusă Kaliningrad. "Trebuie să vorbim nu doar de măsuri la nivel naţional, ci şi despre ceea ce ar trebui făcut dacă această situaţie se complică şi mai mult, inclusiv închiderea frontierei cu Belarus", a spus Nauseda, adăugând că "aceasta ar trebui să se facă în mod coordonat între Polonia, Lituania şi Letonia".

De asemenea, şeful guvernului polonez a evocat incidentul de marţi, când două elicoptere militare belaruse au intrat în spaţiul aerian polonez, calificându-l drept "un alt pas în lanţul de provocări pentru destabilizarea flancului estic al NATO" din partea Minskului. În acest context, Morawiecki a amintit de criza de la graniţa cu Belarus din 2021 şi 2022, când "mii şi mii de migranţi falşi au fost trimişi de Belarus la frontiera cu Polonia, inclusiv agenţi care plănuiau sabotaje" şi a afirmat că Belarus "se ocupă de atacuri hibride de ani de zile".

La rândul său, preşedintele Nauseda a exprimat hotărârea ţării sale de a "continua să coopereze îndeaproape" cu Polonia şi cu alţi aliaţi din NATO pentru a menţine securitatea frontierelor Alianţei Nord-Atlantice, şi a afirmat că, potrivit informaţiilor sale, ar putea exista "mai mult de 4.000" de mercenari Wagner în Belarus.

Belarus i-a permis preşedintelui rus Vladimir Putin să-i folosească teritoriul ca rampă de lansare pentru invazia în Ucraina, dar nu şi-a angajat propriile trupe în război.

Citit 493 ori Ultima modificare Joi, 03 August 2023 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.