Sonda spațială rusească s-a prăbușit pe Lună

Sonda spațială rusească s-a prăbușit pe Lună
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Luna-25", prima sondă lansată de Rusia spre Lună după anul 1976, s-a prăbuşit pe Lună, în urma unui incident produs în timpul unei manevre prealabile aselenizării planificate pentru luni, a anunţat duminică agenţia spaţială Roscosmos, citată de France Presse.

"Conform rezultatelor preliminare" ale anchetei, dispozitivul "a încetat să mai existe, în urma unei coliziuni cu suprafaţa lunară", a anunțat Roscosmos.

"Luna-25" a fost prima misiune selenară a Rusiei după ce misiunea "Luna-24" a Uniunii Sovietice a adus pe Pământ mostre de pe Lună, în 1976. O rachetă Soiuz 2.1, care transporta sonda "Luna-25", a fost lansată de pe cosmodromul Vostochni, la 5.550 km est de Moscova, pe 11 august, la 02:11, ora Moscovei. Sonda a fost propulsată de pe orbita Pământului către Lună puţin peste o oră mai târziu, relatează Reuters. Sonda selenară a intrat pe orbita Lunii pe 16 august şi urma să aselenizeze în mod controlat luni.

Agenţia a precizat că o comisie specială cercetează circumstanţele eşecului misiunii sondei selenare. "O comisie interministerială" va fi responsabilă de elucidarea "motivelor" incidentului care a provocat "pierderea" "Luna-25", a mai anunţat Roscosmos, care nu a oferit informaţii privind posibilele cauze aflate la originea problemei tehnice.

Eşecul misiunii ar evidenţia declinul puterii spaţiale a Rusiei, comparativ cu perioada de glorie din timpul Războiului Rece, când Moscova a fost prima care a lansat un satelit pe orbita Pământului - "Sputnik 1", în 1957 -, iar cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om care a călătorit în spaţiu, în 1961, notează Reuters.

Citit 581 ori Ultima modificare Duminică, 20 August 2023 19:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.