Coreea de Nord și Rusia, ”luptă sacră” împotriva Occidentului

Coreea de Nord și Rusia, ”luptă sacră” împotriva Occidentului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele rus Vladimir Putin au avut miercuri un summit la care au discutat despre chestiuni militare, războiul din Ucraina şi un posibil ajutor rusesc pentru programul secret de sateliţi al Coreei de Nord, consemnează Reuters şi AFP.

Putin i-a prezentat lui Kim cosmodromul Vostocinîi din Orientul îndepărtat al Rusiei, iar, în timp ce făcea turul acestuia, liderul coreean a pus multe întrebări despre rachete. Au urmat discuţii ale celor doi lideri împreună cu delegaţiilor lor de miniştri, apoi o întrevedere Kim - Putin în tete-a-tete şi o masă.

Ridicându-şi paharul cu vin rusesc, liderul nord-coreean a rostit un toast pentru sănătatea lui Putin, victoria "măreţei Rusii" şi prietenia ruso - nord-coreeană, prezicând victoria Rusiei în a sa "luptă sacră" împotriva Occidentului în războiul din Ucraina.

O temă legată de această vizită care preocupă deosebit Occidentul este posibilitatea ca Phenianul să furnizeze Moscovei arme şi muniţii pentru războiul din Ucraina, deşi oficial Rusia şi Coreea de Nord au negat astfel de intenţii.

Putin a confirmat că a discutat cu Kim despre cooperarea militară, dar fără a da detalii. În declaraţiile ulterioare summitului, el a spus doar că există "pespective" pentru cooperarea militară între Rusia şi Coreea de Nord, în pofida sancţiunilor internaţionale împotriva Phenianului. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a participat la discuţii, în timp ce Kremlinul a transmis că temele sensibile abordate la acest summit nu vor fi discutate public.

Citit 571 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Septembrie 2023 17:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.