Kim Jong Un, la fabrica de avioane Suhoi Su-35

Kim Jong Un, la fabrica de avioane Suhoi Su-35
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat vineri atelierele de montaj de la uzina de aviaţie "Iuri Gagarin" din Komsomolsk-pe-Amur, în estul Rusiei, unde se produc avioane multirol Suhoi Su-35 şi avioane de vânătoare Su-57, relatează Reuters.

Însoţit de vicepremierul rus Denis Manturov, Kim a ajuns şi la uzina Iakovlev, de asemenea din domeniul aviaţiei, a comunicat guvernul Rusiei. Ambele obiective aparţin companiei United Aircraft Corporation, care este supusă sancţiunilor occidentale după invazia rusă în Ucraina. Uzina "Gagarin" este vizată şi de sancţiuni din partea Statelor Unite.

Reuters observă că nord-coreenii ar putea obţine de la ruşi tehnologii sensibile pentru rachete, deşi Moscova susţine că respectă toate rezoluţiile ONU privind sancţiunile împotriva Phenianului.

Agenţia reaminteşte că în iulie, când ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a făcut o vizită în Coreea de Nord, Kim i-a prezentat rachete balistice nord-coreene. Acum, conducătorul nord-coreean a asistat la un zbor demonstrativ cu Su-35, după ce a vizitat linia de montaj a avioanelor Suhoi şi atelierele în care se produc componente ale fuselajului şi aripilor avioanelor Suhoi Superjet 100.

SUA şi aliaţii lor se tem că vizita conducătorului Coreei de Nord în Rusia ar putea contribui atât la înarmarea forţelor ruse din Ucraina, cât şi la programul nord-coreean de dezvoltare a rachetelor. Washingtonul a acuzat deja Phenianul că furnizează arme Moscovei, deşi încă nu este cert că au fost efectuate livrări, iar ruşii şi nord-coreenii resping afirmaţiile americanilor.

Citit 591 ori Ultima modificare Vineri, 15 Septembrie 2023 17:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.