Parlamentul European cere începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova

Parlamentul European cere începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Plenul Parlamentului European a votat cu largă majoritate - 448 de voturi "pentru", 45 "împotrivă" și 43 de abțineri - rezoluția prin care solicită Consiliului European și Comisiei Europene începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, până la finalul acestui an, informează HotNews.

Rezoluția a fost adoptată la propunerea Grupului PPE din Parlamentul European, în urma unei inițiative a deputatului Siegfried Mureșan (PPE/ PNL), președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova.

"Cetățenii Republicii Moldova își doresc să trăiască, la fel ca noi, în libertate și în democrație. Iar noi vrem să le transmitem foarte clar: într-o zi, Republica Moldova va fi membru al Uniunii Europene și cetățenii săi vor avea exact aceleași drepturi și oportunități ca toți cetățenii din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Și, de aceea, prin această rezoluție, noi, Parlamentul European, cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului", a declarat Siegfried Mureșan, potrivit unui comunicat de presă.

În rezoluție, deputații europeni mai cer creșterea sprijinului financiar și tehnic pe care Uniunea Europeană îl oferă Republicii Moldova pentru gestionarea provocărilor legate de războiul din Ucraina și continuarea integrării europene.

Astfel, în urma propunerii lui Siegfried Mureșan, rezoluția solicită relocarea către Republica Moldova a fondurilor programate inițial pentru Ucraina în bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2024-2027. Aceste fonduri vor deveni disponibile după ce UE va adopta un nou instrument financiar special dedicat Ucrainei. Suma ce ar putea fi relocată este estimată la 600 milioane de euro.

"Republica Moldova este, după Ucraina, țara cel mai puternic afectată de consecințele războiului din Ucraina. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău au realizat progrese impresionante în reformarea statului și apropierea de Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să creștem cât mai mult sprijinul pe care îl oferim autorităților și cetățenilor Republicii Moldova", a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Potrivit HotNews, printre măsurile solicitate în rezoluția votată de Parlamentul European se mai numără liberalizarea permanentă a comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, precum și integrarea graduală a Moldovei în Piața Unică Europeană, înainte de finalizarea negocierilor de aderare.

Citit 434 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2023 23:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.