Israelul va renunța complet la controlul asupra Fâșiei Gaza

Israelul va renunța complet la controlul asupra Fâșiei Gaza
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a dezvăluit vineri că actuala campanie militară din Gaza contra grupării se va desfășura în trei faze principale, ultima fiind cea prin care Israelul renunță la orice responsabilitate pentru viața din Fâșia palestiniană, transmit Reuters, Haaretz și The Jerusalem Post, citate de Hotnews.

„7 octombrie este ziua în care a început procesul de distrugere a Hamas", a spus înaltul oficial israelian.

El a explicat că războiul va fi împărțit în trei faze, dintre care prima este „o campanie militară de luptă și apoi prin manevre tactice, al cărei scop va fi asasinarea agenților și deteriorarea infrastructurii" pentru a distruge Hamas. După aceea, a spus Gallant, luptele vor continua „la o intensitate mai mică". Etapa finală a campaniei va include „crearea unui nou regim de securitate în Fâșia Gaza, înlăturarea responsabilității Israelului pentru viața din Fâșie și crearea unei noi realități de securitate pentru cetățenii Israelului", a declarat ministrul Apărării.

Faptul că Israelul vrea să-și ia mâna total de pe Gaza poate avea un efect major asupra palestinienilor din Fâșie, care depind într-o măsură enormă de Israel în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente, apă, energie electrică, dar și în privința locurilor de muncă.

Yoav Gallant, remarcă Jerusalem Post, este primul oficial care a recunoscut în mod deschis că Israelul se va confrunta probabil cu o insurgență prelungită, care va folosi tactici de război de gherilă, chiar și după ce va „câștiga" invazia terestră iminentă. În plus, el a spus mai clar decât orice alt oficial anterior că Israelul nu dorește să recucerească și să ocupe permanent Gaza.

Foarte important, planul prezentat de Gallant încă nu precizează cine poate gestiona Gaza după ce IDF renunță la control: Autoritatea Palestiniană, ONU, o altă forță multinațională sau o combinație din cele de mai sus.

Citit 621 ori Ultima modificare Vineri, 20 Octombrie 2023 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.