Vizită surpriză în Cisiordania a șefului diplomației Statelor Unite

Vizită surpriză în Cisiordania a șefului diplomației Statelor Unite
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a avertizat duminică împotriva "deplasării forţate" a palestinienilor în Fâşia Gaza, după o întâlnire cu preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas în Cisiordania, a făcut cunoscut unul din purtătorii de cuvânt ai oficialului american, care a făcut o vizită neanunţată la Ramallah, transmite AFP.

După aproape o lună de război între Israel şi Hamas, declanşat de atacul din 7 octombrie al mişcării palestiniene islamiste care controlează Gaza asupra Israelului, urmat de represalii israeliene, secretarul de stat american, aflat în turneu în Orientul Mijlociu, a făcut apel de asemenea la încetarea "violenţelor extremiştilor" împotriva palestinienilor din Cisiordania, unde comunitatea internaţională se teme de o extindere a conflictului.

Potrivit Autorităţii palestiniene, războiul dintre Israel şi Hamas a exacerbat tensiunile din Cisiordania ocupată, unde peste 150 de palestinieni au fost ucişi de tiruri ale soldaţilor sau coloniştilor israelieni, după 7 octombrie.

Totodată, a indicat purtătorul de cuvânt Matthew Miller, Antony Blinken "a reafirmat angajamentul SUA privind livrarea de ajutor umanitar vital şi reluarea serviciilor esenţiale în Gaza", bombardată continuu de Israel, care a declarat că vrea să "nimicească" Hamas, după atacul din 7 octombrie.

Duminică, armata israeliană a difuzat din nou în Gaza fluturaşi îndemnând populaţia să se evacueze spre sud, pentru a se apăra de ciocniri. Blinken a vorbit, de asemenea, cu Abbas despre "eforturile de reinstalare a calmului şi stabilităţii" în Gaza, ce cuprind "necesitatea de a pune capăt violenţelor extremiştilor împotriva palestinienilor şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi".

Preşedintele Autorităţii palestiniene, care controlează Cisiordania, a denunţat la rândul său în întâlnirea cu secretarul de stat american "războiul de genocid" dus de Israel în Fâşia Gaza, "fără niciun respect pentru principiile dreptului internaţional", şi a cerut SUA să "îi oprească (pe israelieni) să comită aceste crime în Gaza", pledând pentru o "încetare imediată a focului" de către Israel, a consemnat Reuters.

Aflat sâmbătă la Amman, în Iordania, Antony Blinken a reiterat opoziţia SUA faţă de o încetare a focului, care nu ar face "decât să menţină Hamas pe poziţie", pronunţându-se pentru "pauze" care să permită intrarea ajutorului umanitar pentru populaţia din Gaza.

În cadrul convorbirilor de la Amman, miniştrii de Externe din şase ţări arabe i-au cerut sâmbătă secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, "încetarea imediată" a ofensivei israeliene împotriva Gaza, pentru a pune capăt "catastrofei" din enclava palestiniană, şi au considerat că este "inacceptabil să o justifice" sau "să o califice drept autoapărare".

"Acesta este un război aprig care ucide civili, le distruge casele, şcolile, spitalele, moscheile şi bisericile şi nu poate fi justificat şi nici nu va aduce securitate Israelului sau pace în regiune", a insistat ministrul de Externe iordanian, Ayman al Safadi, într-o conferinţă de presă cu Blinken şi cu omologul lor egiptean, Sameh Shoukry.

Cel mai nou bilanţ al războiului, anunţat duminică de Ministerul Sănătăţii al Hamas, este de 9.770 de persoane ucise în Gaza, în cea mai mare parte civili, inclusiv 4.800 de copii, în bombardamente israeliene. Autorităţile israeliene au afirmat la rândul lor că cel puţin 1.400 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în ziua atacului fără precedent al Hamas.

Citit 419 ori Ultima modificare Duminică, 05 Noiembrie 2023 19:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.