Atentat terorist la Ierusalim, în timpul negocierilor unui nou armistițiu

Atentat terorist la Ierusalim, în timpul negocierilor unui nou armistițiu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Trei persoane au fost ucise joi dimineaţă şi alte opt au fost rănite, dintre care cinci grav, într-un atac cu arme de foc asupra unei staţii de autobuz, în vestul Ierusalimului, potrivit poliţiei israeliene, informează AFP şi Reuters.

"Doi terorişti veniţi cu o maşină şi înarmaţi unul cu un M-16 şi altul cu un pistol" au deschis focul în jurul orei 07:40 (05:40), a anunţat şeful poliţiei din Ierusalim, Doron Torgeman, în faţa presei, la locul atentatului.

Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii, a identificat unul dintre cei trei morţi ca fiind "o tânără de 24 de ani". Iniţial, Magen David Adom a situat atacul în Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat de Israel, înainte de a preciza că acesta a avut loc "la intrarea în Ierusalim" (vest).

"Cei doi suspecţi implicaţi în focurile de armă au fost neutralizaţi la faţa locului", a precizat poliţia.

În urmă cu două săptămâni, un soldat israelian a fost ucis şi cinci membri ai forţelor de securitate israeliene au fost răniţi într-un atac la o barieră ce separă Ierusalimul de Cisiordania ocupată, atac revendicat apoi de brigăzile Ezzedin al-Qassam, ramura armată a Hamas. Atacatorii au fost lichidaţi.

Potrivit ultimelor informații de la fața locului, mişcarea islamistă palestiniană Hamas a revendicat atacul armat care a făcut trei morţi şi mai mulţi răniţi joi la Ierusalim şi a îndemnat la o "escaladare a rezistenţei" împotriva Israelului, informează agenţiile de presă internaţionale.

"Fraţii Mourad Nemr (38 de ani) şi Ibrahim Nemr (30 de ani) (...), membri ai brigăzilor Ezzedin al-Qassam din Sur Baher", un cartier din Ierusalimul de Est, "s-au sacrificat întreprinzând o operaţiune" care "a ucis trei colonişti şi a rănit alţii", afirmă ramura armată a Hamas într-un comunicat.

Poliţia israeliană a confirmat în cursul zilei că cei doi atacatori, doi fraţi din Ierusalimul de Est, au fost lichidaţi la locul atacului.

Acest atac, întreprins, potrivit poliţei israeliene, de "doi locuitori din Ierusalimul de Est" ocupat şi anexat de Israel, survine în timp ce armistiţiul dintre Israel şi mişcarea Hamas din Fâşia Gaza a fost prelungit joi dimineaţă cu încă o zi, totalizând până acum şapte zile.

Atacul vine în condițiile în care se fac eforturi diplomatice susținute pentru prelungirea armistițiului dintre Israel și Hamas, însoțit de un schimb de ostatici israelieni contra unor deținuți palestinieni.

Secretarul de stat american Antony Blinken se afla joi la Tel Aviv, unde a avut o întrevedere cu autoritățile israeliene. Armistiţiul, intrat în vigoare vineri, iniţial pentru patru zile, şi a fost prelungit de atunci, permiţând eliberarea a 70 de ostatici israelieni şi a 210 deţinuţi palestinieni. Circa 30 de cetăţeni străini sau cu dublă cetăţenie, majoritatea thailandezi care lucrează în Israel, au fost eliberaţi în afara cadrului acestui acord.

Citit 405 ori Ultima modificare Joi, 30 Noiembrie 2023 17:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.