Războiul nu l-a scăpat pe Netanyahu de procesul pentru corupție

Războiul nu l-a scăpat pe Netanyahu de procesul pentru corupție
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Campania armatei israeliene în nordul Fâşiei Gaza continuă simultan cu avansarea către sudul enclavei palestiniene, în scopul distrugerii poziţiilor mişcării islamiste palestiniene Hamas, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), Jonathan Conricus, relatează DPA.

''Nu i-am înfrânt total din punct de vedere militar în nord, dar am făcut progrese'', a declarat Conricus, pentru CNN. ''Le-am spus de la început civililor israelieni că lupta contra Hamas va dura, din păcate. Este o operaţiune dificilă, pe un teren dificil, unde luptăm contra unui inamic foarte hotărât, care nu are nicio problemă să sacrifice civili pentru cauza sa militară'', a adăugat el.

Reprezentantul IDF a respins acuzaţiile formulate de organizaţii umanitare, conform cărora sutelor de mii de civili din partea de sud a oraşului Gaza nu li se acordă suficient timp pentru a ajunge în locuri sigure. ''Se face totul pentru a proteja civilii. Dacă Hamas s-ar fi plasat în afara zonelor urbane şi ar fi luptat acolo cu noi, atunci populaţia civilă nu ar fi fost afectată. Dar Hamas nu a făcut asta'', a spus Jonathan Conricus, care a acuzat încă o dată mişcarea islamistă palestiniană că îi foloseşte pe civili drept ''scuturi umane''.

Anterior, purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, criticase dur Israelul pentru atacurile sale, referindu-se la o ''baie de sânge'' în sudul oraşului Gaza.

Pe de altă parte, armata israeliană a anunţat luni dimineaţă că în cursul nopţii a atacat 200 de ţinte ale ''infrastructurii teroriste'' a Hamas din Fâşia Gaza. ''Trupele IDF au lovit infrastructura teroristă aflată în interiorul unei şcoli din Beit Hanoun, de unde a avut loc un atac. În incintă se aflau două guri de tunel, inclusiv una cu capcane, explozibil şi arme adiţionale'', a precizat IDF, pe Telegram. Potrivit armatei israeliene, militanţi palestinieni au lansat rachete către Israel luni, ceea ce a dus la activarea sirenelor în localităţile israeliene din apropierea Fâşiei Gaza.

În paralel, procesul pentru corupţie al premierului israelian Benjamin Netanyahu s-a reluat luni la Ierusalim, la circa două luni după suspendarea sa din cauza atacului sângeros al mişcării palestiniene islamiste Hamas din 7 octombrie, relatează AFP.

Netanyahu, în vârstă de 74 de ani, este bănuit că a primit de la o serie de persoane ultrabogate un important volum de cadouri în valoare de circa 700.000 de şekeli (176.000 de euro), sub formă de trabucuri, sticle de şampanie şi bijuterii, între 2007 şi 2016. Premierul este acuzat de corupţie, fraudă şi abuz de încredere. Între presupuşii săi "binefăcători" se numără "nababul" hollywoodian Arnon Milchan, producător al unor pelicule de succes ca "Pretty Woman" sau "Născuţi asasini", Netanyahu fiind bănuit că a susţinut o măsură fiscală care i-ar fi adus acestuia milioane de dolari în plus, dar Ministerul Finanţelor s-a opus.

Premierul israelian susţine că a acceptat doar cadouri de la prieteni, fără să le fi cerut, şi că este victima unei vânători de vrăjitoare.

Potrivit presei israeliene, Netanyahu nu va fi chemat la bară în viitorul imediat, dar ar putea compărea pentru a depune mărturie peste câteva luni. Procesul început în 2020 este o premieră în Israel pentru un prim-ministru în exerciţiu. Responsabili politici apropiaţi ai premierului au criticat reluarea audierilor în plin război. Acestea vor fi, în orice caz, unele reduse, având în vedere mobilizarea rezerviştilor din rândurile martorilor şi avocaţilor.

Citit 366 ori Ultima modificare Luni, 04 Decembrie 2023 15:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.