Prințul Frederik al X-lea, proclamat rege al Danemarcei

Prințul Frederik al X-lea, proclamat rege al Danemarcei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Danezii s-au adunat în faţa Parlamentului de la Copenhaga, duminică dimineaţă, pentru a asista la momentul la care regina Margrethe a II-a, cel mai longeviv monarh al Danemarcei, care a abdicat din funcţie, îi încredinţează tronul prinţului moştenitor, Frederik al X-lea, transmite Reuters.

Margrethe a uimit naţiunea de aproape 6 milioane de locuitori, în Ajunul Anului Nou, când şi-a anunţat decizia de a abdica, după 52 de ani de domnie, devenind primul monarh danez din ultimii aproape 900 de ani care renunţă în mod voluntar la tron.

Numeroşi locuitori din toată Danemarca s-au adunat în capitală, semn al popularităţii uriaşe de care se bucură monarhia. "Familia regală înseamnă tot ce este danez. Înseamnă poveşti şi tradiţii", a spus Anna Karina Laursen, în vârstă de 59 de ani, făcând referire la faimosul scriitor danez de basme Hans Christian Andersen.

Prinţul moştenitor, în vârstă de 55 de ani, şi soţia sa născută în Australia, Mary, în vârstă de 51 de ani, care va deveni regină consoartă, au părăsit palatul regal cu un Rolls-Royce din 1958. Margrethe, în vârstă de 83 de ani, i-a urmat, într-o trăsură trasă de cai, câteva minute mai târziu, în ultima sa plimbare ca monarh pe străzile capitalei.

Nu a fost prevăzută o încoronare ca în Marea Britanie, însă ceremonia de încredinţare a tronului a fost moment în care Margrethe a semnat, în mod oficial, declaraţia de abdicare. Acest act a avut loc în timpul unei şedinţe a Consiliului de Stat, la Parlament, la care au participat Guvernul, Frederik şi fiul său cel mare, Christian, în vârstă de 18 ani, noul moştenitor al tronului.

La încheierea ediției, premierul Mette Frederiksen urma să-l proclame pe noul rege la balconul Parlamentului, iar Frederik urma să ţină un scurt discurs. Ulterior, noul rege şi soţia urmau să revină la palatul regal cu trăsura.

Complexul Amalienborg, construit în anii 1750, este situat în centrul capitalei Copenhaga şi este format din patru palate construite în jurul unei curţi octogonale. Aici locuiesc atât regina care a abdicat, cât şi noul cuplu regal.

Margrethe, care a declarat anterior că va rămâne în funcţie pe viaţă, nu a oferit un motiv exact pentru decizia sa de a abdica, însă a declarat că o intervenţie chirurgicală majoră pe care a suferit-o la spate, în februarie anul trecut, a făcut-o să se gândească la viitorul său.

"S-ar putea ca ea să îl considere acum pe prinţul Frederik pregătit să preia conducerea", a spus Lars Hovbakke Sorensen, istoric şi profesor asociat la University College Absalon din Danemarca. "El are 55 de ani şi poate că regina a vrut să evite situaţia unui rege foarte, foarte bătrân, ca în cazul prinţului Charles" al Marii Britanii. Regele britanic avea 73 de ani când a urcat pe tron, după ce mama sa, regina Elisabeta a II-a, a decedat în septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Citit 321 ori Ultima modificare Duminică, 14 Ianuarie 2024 17:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.