Uniunea Europeană face ”inventarul” sprijinului militar pentru Ucraina

Uniunea Europeană face ”inventarul” sprijinului militar pentru Ucraina
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Uniunea Europeană (UE) le-a cerut miercuri celor 27 de state membre un inventar detaliat al sprijinului lor militar pentru Ucraina, pentru a încerca să îl consolideze într-o perioadă când Kievul duce lipsă de muniţii în faţa forţelor ruse, relatează AFP.

''Este important de clarificat situaţia şi de ştiut unde ne aflăm şi unde vom fi până la sfârşitul lui martie şi până la finalul anului'', a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor Apărării din UE, organizată de preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

Europenii s-au angajat anul trecut să livreze Ucrainei un milion de obuze până la finalul lunii martie 2024, dar acest obiectiv nu va fi atins potrivit planului iniţial, au recunoscut mai mulţi miniştri europeni ai Apărării. ''Asta va lua puţin mai mult timp'', a indicat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.

Europenii au livrat deja aproximativ 300.000 de obuze şi în acest an vor avea o capacitate de producţie de aproximativ 1,4 milioane de obuze, potrivit comisarului european pentru piaţă internă, Thierry Breton. Însă o mare parte a producţiei este exportată către ţări terţe, a recunoscut în această săptămână un înalt demnitar european, sub rezerva anonimatului.

Miercuri, cancelarul german Olaf Scholz şi premierii olandez Mark Rutte, estonian Kaja Kallas, ceh Petr Fiala şi danez Mette Frederiksen au lansat un apel către europeni la ''dublarea eforturilor'' pentru a garanta că sprijinul militar pentru Ucraina va dura ''atât timp cât va fi necesar''. ''Trebuie deci să găsim mijloacele de a accelera livrarea de muniţie de artilerie promisă Ucrainei'', au subliniat cei cinci şefi de guvern, într-o scrisoare comună publicată miercuri de cotidianul britanic Financial Times.

Şeful diplomaţiei europene a prezentat o propunere de reformare a Instrumentului European pentru Pace, folosit pentru a gestiona donaţiile de arme pentru Kiev. Potrivit propunerii respective, rămâne deschisă posibilitatea ca liderii UE să suplimenteze cu 5 miliarde de euro fondurile Instrumentului European pentru Pace. Statele membre dezbat de câteva luni care va fi viitorul rol al acestui fond în ajutorul militar pentru Ucraina, Germania sugerând că în prezent eforturile ar trebui să se concentreze pe ajutorul bilateral de la ţările UE luate individual. Borrell a dat asigurări că Agenţia Europeană pentru Apărare (EDA) este un ''bun mijloc pentru a creşte producţia''. EDA dispune de un buget de aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru a finanţa comenzi grupate către industria europeană de apărare.

În acest context, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a insistat că UE trebuie să facă eforturi pentru a garanta un sprijin "durabil" pentru Ucraina, atât ajutor economic, cât şi militar, inclusiv instruirea soldaţilor ucraineni, pentru "a învinge" Rusia. Macron s-a referit şi la summitul european de joi, pe agenda căruia principalul punct este aprobarea unui ajutor european multianual de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, sprijin blocat în decembrie prin veto de premierul ungar Viktor Orban şi asupra căruia încă nu s-a ajuns la un acord cu Ungaria.

Citit 421 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Ianuarie 2024 17:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.