Parlamentul ungar "nu se grăbește" cu extinderea NATO

Parlamentul ungar "nu se grăbește" cu extinderea NATO
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Parlamentul Ungariei s-a întrunit luni în sesiune extraordinară, convocată de opoziţie, pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO, deși fără posibilitatea de ratificare deocamdată, din moment ce partidul de guvernământ Fidesz a anunţat că boicotează întâlnirea, informează EFE.

Şedinţa a fost convocată de preşedintele parlamentului, Laszlo Kover, care este împotriva unei sesiuni extraordinare, dar întrucât aceasta a fost solicitată de peste 20 la sută din deputaţii opoziţiei, şeful Legislativului de la Budapesta s-a văzut nevoit să o aprobe. Cu acest pas simbolic, opoziţia încearcă să facă presiuni asupra guvernului şi să accelereze procesul de ratificare a intrării Suediei în NATO, întrucât Ungaria este singura ţară din alianţa nord-atlantică care nu şi-a dat încă avizul.

Cu toate acestea, din cauza absenţei deputaţilor proguvernamentali (mai mult de două treimi din legislativ), nu a existat cvorumul necesar pentru ca luni să fie luată o decizie. Mai mulţi membri ai guvernului au anunţat deja că nu văd "niciun motiv" să discute despre ratificarea extinderii NATO într-o sesiune extraordinară. Miniştrii şi deputaţii Fidesz îşi justifică refuzul de a accelera ratificarea extinderii NATO, făcând referire la criticile "nedrepte" ale Suediei la adresa Ungariei cu privire la deriva valorilor democratice în ţară, aminteşte EFE.

Următoarea sesiune parlamentară oficială este programată pentru 26 februarie.

"Vom aştepta cu votul final până la o întâlnire a celor doi prim-miniştri", a dat asigurări Fidesz, făcând aluzie la faptul că premierul ungar, Viktor Orban, l-a invitat pe omologul său suedez, Ulf Kristersson, să abordeze problema extinderii NATO. Guvernul suedez, la rândul său, susţine că este deschis unei întâlniri între cei doi lideri, dar numai după ce Ungaria aprobă ratificarea aderării Suediei la alianţă. Ungaria şi Turcia au blocat integrarea Suediei în NATO timp de mai bine de un an. După ce Turcia a ratificat aderarea Suediei la NATO, la sfârşitul lunii ianuarie, Ungaria a rămas singură, în ciuda faptului că a afirmat anterior că nu va fi ultima ţară care îşi va da aprobarea. Guvernul Ungariei este considerat cel mai apropiat aliat al Rusiei în Uniunea Europeană, notează agenţia de ştiri spaniolă.

Toţi cei 31 de membri ai NATO trebuie să ratifice aderarea unei ţări candidate înainte ca aceasta să poată adera cu drepturi depline la alianţă. După ce Turcia și-a dat acordul, Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat că premierul ungar Viktor Orban l-a asigurat în cadrul unei convorbiri telefonice că susţine aderarea Suediei. "S-a precizat clar că parlamentul va lua în discuţie acest subiect imediat ce se va reuni, iar mesajul este că parlamentul va susţine apoi ratificarea aderării Suediei", a dezvăluit Stoltenberg. "Mesajul pe care l-am primit este că parlamentul se va reuni din nou la sfârşitul lunii februarie, aşa că trebuie să aşteptăm acest lucru", a adăugat el. "Dar sunt absolut încrezător şi mă bazez pe Ungaria că ratificarea aderării Suediei va fi făcută imediat ce parlamentul se va reuni din nou, la sfârşitul lunii februarie", a punctat şeful NATO. "Aderarea Suediei la NATO va face NATO mai puternică şi ne va face pe toţi mai siguri", a comentat Stoltenberg, în declaraţiile făcute reporterilor la sediul NATO.

Citit 315 ori Ultima modificare Luni, 05 Februarie 2024 19:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.