"Stoparea totală a imigrației ilegale în Europa este imposibilă"

"Stoparea totală a imigrației ilegale în Europa este imposibilă"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Imigraţia ilegală din Africa de Vest în Uniunea Europeană (UE) a crescut de peste zece ori pe un an, în ianuarie, potrivit agenţiei Frontex, care se aşteaptă ca numărul total de sosiri să crească în 2024 şi consideră imposibilă stoparea completă a fenomenului, transmite Reuters.

Şeful Frontex, Hans Leijtens, a avut o întâlnire cu presa la biroul său din Varşovia, înaintea unei deplasări a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a premierului spaniol, Pedro Sanchez, joi, în Mauritania, ţară devenită recent punct de plecare major spre Europa.

Întrebat despre alegerile europarlamentare din iunie, la care migraţia este o temă principală, șeful Frontex a declarat pentru Reuters că oprirea completă a sosirilor ilegale nu este realistă. "Migraţia este un fenomen global. Avem nevoie să gestionăm migraţia, pentru că nu putem face faţă migraţiei negestionate spre Europa", a spus el. "Însă o stopare totală, mi se pare foarte dificilă, ca să nu spun imposibilă", a adăugat el.

Leijtens a spus că gestionarea ordonată a frontierelor externe ale blocului este o parte importantă a unui "portofoliu european" mai amplu, necesar pentru a face faţă provocării, şi a subliniat necesitatea ca UE să dezvolte şi alte ajutoare pentru ţări străine.

Anul trecut, Frontex a înregistrat 380.000 de treceri ilegale ale frontierelor, cel mai ridicat bilanţ de după 2016, marcând încă un an consecutiv de creştere, după scăderea din anul de pandemie 2020, o tendinţă pe care Leijtens o vede menţinându-se în 2024. "Nu cred că va fi o nouă tendinţă de scădere", a spus Leijtens, care se aşteaptă ca mai mulţi locuitori din Africa subsahariană să încerce să ajungă în Europa, în timp situaţia palestinienilor refugiaţi din Gaza este incertă. "Nu vreau să sune foarte alarmist, dar cred că este o supoziţie ce se poate dovedi corectă", a avertizat el.

Persoanele care fug de război au dreptul la azil în UE, care găzduieşte milioane de ucraineni, refugiaţi după invazia rusă. Africanii sunt văzuţi mai ales ca migranţi în căutare de muncă, dar blocul vrea să ţină sub un control strict astfel de sosiri.

Potrivit datelor pe ianuarie consultate de Reuters înainte de publicarea lor oficială, ruta atlantică este cea mai aglomerată pentru imigraţia ilegală în UE, reprezentând aproape jumătate din totalul de aproape 14.000 de sosiri luna trecută. Per total, sosirile ilegale au scăzut cu foarte puţin într-un an şi cu o treime din decembrie, în lunile de iarnă înregistrându-se în mod obişnuit bilanţuri reduse, în timp ce vara se constată fenomenul invers.

Datele ONU arată că peste 3.700 de migranţi au murit în drum spre Europa anul trecut, când unele din cele mai grave dezastre s-au produs în largul oraşului italian Steccato di Cutro şi al insulei greceşti Pylos.

Retorica antiimigraţie a crescut în UE de când peste un milion de persoane - în majoritatea lor refugiaţi sirieni - au sosit prin Mediterană în 2015, prinzând nepregătită Uniunea. Potrivit lui Leijtens, creşterea numărului de returnări ale solicitanţilor de azil respinşi este cheia recâştigării încrederii europenilor. El a salutat noul Pact privitor la migraţie al UE - o revizuire a reglementărilor blocului, dar a subliniat că statele membre mai au multe de făcut în ceea ce priveşte returnările.

Citit 365 ori Ultima modificare Joi, 08 Februarie 2024 17:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.