Justiția olandeză suspendă exporturile de piese pentru avioane F-35 către Israel

Justiția olandeză suspendă exporturile de piese pentru avioane F-35 către Israel
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Olanda trebuie să suspende trimiterea de piese pentru avioane de luptă F-35 utilizate de Israel în Fâşia Gaza, a declarat un tribunal olandez luni, dând dreptate unor organizații de apărare a drepturilor omului, informează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

„Tribunalul ordonă statului să înceteze orice export şi tranzit de piese pentru F-35 spre destinaţia finală Israel în termen de şapte zile de la notificarea acestei hotărâri”, a declarat Curtea de Apel de la Haga. Instanța a estimat că există riscuri ca aceste piese să fie utilizate în acţiuni ce încalcă dreptul umanitar internaţional, lovind civili în timpul războiului dintre Israel şi Hamas.

De asemenea, Curtea a apreciat că menţinerea unor bune relaţii cu SUA şi Israelul, în joc în acest caz potrivit statului olandez, nu este un bun argument pentru a continua exportul de piese. Astfel, Curtea de Apel a anulat verdictul dat în primă instanţă în acest dosar. Tribunalul districtului Haga, prima instanță sesizată, a decis în decembrie că furnizarea de piese este întâi de toate o decizie politică în care judecătorii nu trebuie să se amestece.

Un colectiv de organizaţii de apărare a drepturilor omului intentase acţiunea în justiţie, argumentând că furnizarea de piese contribuie la presupuse încălcări ale dreptului internaţional de către Israel, în războiul său împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas. Dosarul vizează piese de F-35 ce aparţin SUA şi stocate în Olanda, de unde ele sunt trimise către ţări partenere, printre care Israelul, în cadrul unor acorduri de export.

Autorităţile olandeze au declarat în noiembrie că nu ştiu clar dacă ele au dreptul de a interveni în livrări, efectuate în cadrul unei operaţiuni sub egida SUA de furnizare de piese detaşate pentru toate aparatele F-35 ale ţărilor partenere.

Experţi în drept internaţional au explicat pentru AFP că încălcări ale drepturilor omului au fost probabil comise de ambele părţi în acest conflict. Un asalt fără precedent al combatanţilor Hamas în sudul Israelului, pe 7 octombrie, a făcut peste 1.160 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui calcul al AFP, în baza unor date oficiale israeliene. Drept represalii, Israelul a jurat că va distruge mişcarea islamistă, la putere în Gaza din 2007, pe care el o consideră „organizaţie teroristă”, la fel ca SUA şi Uniunea Europeană. Ofensiva israeliană a făcut până acum peste 28.340 de morţi în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Citit 318 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2024 16:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.