Anchetă privind interferența Rusiei în Parlamentul European

Anchetă privind interferența Rusiei în Parlamentul European
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Procurorii belgieni au deschis un dosar privind interferența Rusiei în Parlamentul European, după lansarea unor acuzații că parlamentari au fost plătiți să răspândească propaganda Kremlinului, a declarat vineri premierul belgian Alexander De Croo, citat de AFP.

"Autoritățile judiciare au confirmat că această interferență este subiectul unei anchete penale", a precizat De Croo. "Plățile cash nu au avut loc în Belgia, dar interferența da. Cum Belgia este gazda instituțiilor UE, avem responsabilitatea de a asigura respectarea dreptului fiecărui cetățean la un vot liber și sigur".

Oficialul belgian a precizat că serviciile de informații belgiene au confirmat existența unei rețele care acționează în mai multe state europene, inclusiv în Belgia, pentru a submina sprijinul acordat Ucrainei, relatează Le Monde.

Serviciile belgiene lucrează îndeaproape cu autoritățile din Cehia, după ce o operațiune de influențare pro-rusă a fost descoperită în această țară. Astfel, probele obținute arată că membri ai Parlamentului European au fost contactați și li s-au oferit bani pentru a promova propaganda rusească.

"Potrivit serviciilor noastre de informații, obiectivele Moscovei sunt foarte clare. Obiectivul este de a sprijini alegerea mai multor candidați pro-ruși în Parlamentul European și întărirea propagandei pro-ruse în interiorul instituției", a precizat De Croo. Premierul belgian a subliniat că obiectivul este foarte clar: "un sprijin european slăbit servește Rusiei pe câmpul de luptă, iar asta este adevărata țintă a celor descoperite în ultimele săptămâni".

Franța, Polonia și Germania au acuzat, luni, Rusia că a creat o rețea complexă de site-uri pentru a răspândi propagandă pro-rusă pentru a submina guvernele lor, avertizând cu privire la o răspândire în masă a unui astfel de conținut înainte de alegerile UE din iunie. Națiunile occidentale au acuzat în mod repetat agenții ruși că folosesc rețelele de socializare și internetul pentru a răspândi informații false sau înșelătoare pentru a le submina, a promova Rusia sau a încerca să influențeze opinia publică din țările lor împotriva sprijinirii Ucrainei.

Kremlinul a negat în mod repetat acuzațiile de răspândire de informații false sau înșelătoare.

Citit 232 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2024 17:10

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro