În contextul ascensiunii extremei drepte în Europa, Ungaria populistului Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, urmează să preia, de la 1 iulie, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Este o perspectivă care provoacă îngrijorare la Bruxelles, dat fiind numărul tot mai mare de dispute pe care le are cu Budapesta. France 24 face o analiză în care încearcă să schiţeze răspunsuri şi perspective, notează News.ro.
La fiecare şase luni, o ţară membră preia conducerea Consiliului UE. Dar anul acesta, agenda până în 2030 nu stârneşte prea mult entuziasm la Bruxelles. Şi pe bună dreptate: de la 1 iulie, această poziţie-cheie va fi ocupată de Ungaria lui Viktor Orban, campioană a democraţiilor aşa-zis „iliberale”, conciliantă cu Moscova şi acuzată constant că blochează deciziile celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit sursei citate.
„Această preşedinţie este îngrijorătoare, deoarece Orban este foarte apropiat de Rusia şi, de asemenea, de Donald Trump, care ar putea câştiga în Statele Unite, în noiembrie. De asemenea, ar putea fi problematică după alegerile din Franţa, cu un guvern mai de dreapta”, spune Ernst Stetter, consilier special al preşedintelui Fundaţiei Jean-Jaurès pentru Europa.
Preşedinţia rotativă a consiliului de miniştri al Uniunii Europene permite ţării care o deţine să controleze agenda reuniunilor celor 27 de state membre ale UE. De la Ucraina, la statul de drept şi imigraţie, există multe chestiuni în care Ungaria şi-a folosit dreptul de veto sau a blocat o decizie timp de săptămâni întregi. Ajutorul militar în valoare de 6,6 miliarde de euro este încă blocat, iar viitoarea preşedinţie ungară nu pare să aibă intenţia de a-şi ridica veto-ul.
Obişnuit cu provocările şi ieşirile teatrale, șeful statului ungar pare să-şi fi ales deja o platformă politică, adoptând un slogan sulfuros: „Make Europe Great Again”, o expresie împrumutată de la Donald Trump şi al său „Make America Great Again”. Pentru Bruxelles nu prea miroase a bine.
„Motto-ul nostru se referă la ideea unei preşedinţii active, practice, la faptul că împreună suntem mai puternici, respectându-ne în acelaşi timp identitatea”, s-a apărat ministrul ungar al Afacerilor Europene, Janos Boka. „Va fi o preşedinţie ca oricare alta, iar noi vom acţiona ca un mediator imparţial”, a promis Balint Odor, ambasadorul Ungariei la UE.
Viktor Orban are toate motivele să facă pe elevul bun al UE pentru cel puţin şase luni. Executivul european îngheaţă în prezent 19 miliarde de euro destinate ţării sale în cadrul unor proceduri în ceea ce privește încălcarea drepturilor persoanelor LGBT+, solicitanţii de azil şi lupta împotriva corupţiei, mai scrie sursa citată.