Igor Smirnov: Situaţia Transnistriei şi Moldovei, diferită de cea din RDG şi RFG

Igor Smirnov: Situaţia Transnistriei şi Moldovei, diferită de cea din RDG şi RFG
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liderul transnistrean Igor Smirnov apreciază că situaţia regiunii separatiste nu este similară cu cea a statelor germane care s-au reunificat, deoarece Transnistria şi Republica Moldova nu au fost niciodată "un singur stat".

"Între soluţionarea diferendului transnistrean şi reunificarea Germaniei există o mare diferenţă", a spus Smirnov, într-o întâlnire cu o delegaţie a Ministerului de Externe german. "Aici situaţia nu e ca în cazul RFG şi RDG. Aţi fost despărţiţi şi v-aţi reunificat, însă cu Moldova nu am locuit niciodată într-un singur stat", a spus Smirnov.

El a atras atenţia că autorităţile moldovene nu au mai făcut, din septembrie, nici un demers pentru deblocarea negocierilor, apreciind că acest lucru se datorează alegerilor prezidenţiale programate pentru 18 noiembrie.

În ceea ce priveşte situaţia din zona de control, Smirnov a declarat că Transnistria nu face decât să răspundă solicitărilor misiunii UE de asistenţă pentru controlul mărfurilor şi a precizat că instalarea a două noi puncte de control are ca scop numai prevenirea traficului de droguri şi a contrabandei.

Reprezentanţii R.Moldova în Comisia Unificată de Control au acuzat însă Transnistria că a amplasat cele două posturi ilegal, fără acordul tuturor membrilor Comisiei, care asigură securitatea în zonă.

Delegaţia germană a cerut precizări şi în legătură cu un proiect de lege care urmează să fie adoptat până la 1 decembrie, referitor la cadrul de negocieri cu Republica Moldova, apreciind că acesta riscă să împiedice reglementarea conflictului, chiar înaintea reluării negocierilor în format 5+2. Smirnov a declarat însă că proiectul nu îşi propune decât să aducă o serie de clarificări în legătură cu procesul de negociere.

Citit 2082 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2011 10:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.