Bashar al-Assad afirmă că o intervenţie occidentală în Siria ar declanşa "un cutremur"

Bashar al-Assad afirmă că o intervenţie occidentală în Siria ar declanşa "un cutremur"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a avertizat, într-un interviu publicat de Sunday Telegraph, că o intervenţie occidentală în Siria ar declanşa un adevărat cutremur în regiune şi ar transforma ţara într-un "nou Afganistan".

"Siria este acum un nod în această regiune. Este o linie tectonică şi, dacă te joci cu pământul, poţi provoca un cutremur", a spus el.

"Orice problemă în Siria va incendia întreaga regiune. Dacă planul este de divizare a Siriei, acesta va diviza întreaga regiune", a declarat preşedintele sirian, adăugând: "Vreţi să vedeţi alt Afganistan sau zeci de Afganistanuri?".

Bashar al-Assad a recunoscut că forţele de securitate siriene au comis "multe greşeli" în prima perioadă a mişcării de contestare populară din ţara sa, însă a insistat că ulterior acestea au vizat "numai terorişti".

Liderul sirian - confruntat din martie cu o amplă mişcare de contestare - a apreciat că a reacţionat altfel decât alţi lideri la manifestaţiile "primăverii arabe". "Nu am mers pe calea guvernelor încăpăţânate (...) La şase zile după începerea protestelor, am început reformele", susţine el.

Assad a descris revolta drept "o luptă între islamism şi pan-arabism", afirmând că "luptă împotriva Frăţiei Musulmane din anii '1950 şi lupta continuă".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a cerut lui Assad să răspundă revendicărilor protestatarilor prin aplicarea de reforme reale, "nu prin represiune şi violenţe" şi a cerut încetarea imediată a operaţiunilor militare. Şi membrii Ligii Arabe au transmis vineri "un mesaj urgent" pentru guvernul sirian, denunţând "uciderea civililor" care iau parte la proteste.

Citit 2010 ori Ultima modificare Duminică, 30 Octombrie 2011 14:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.