Comisia Europeană a cerut, miercuri, respectarea suveranității statelor membre ale UE și a susținut că Groenlanda, insula arctică autonomă dependentă de Danemarca, este protejată de apărarea colectivă a UE, relatează agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.
„Din fericire, aceasta este o întrebare foarte teoretică. În termeni legali, dacă s-ar aplica articolul 42.7 (din Tratatul UE, asupra apărării colective), s-ar aplica în cazul Groenlandei”, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pinho, întrebată la conferința zilnică de presă a acestei instituții despre declarația lui Trump asupra posibilității de a folosi forța pentru a aduce Groenlanda sub controlul SUA.
Aceeași purtătoare de cuvânt a subliniat însă că „discutăm despre ceva extrem de teoretic, asupra căruia nu dorim să elaborăm” un răspuns și a cerut, în plus, „să nu se compare situația Groenlandei cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”, adică invazia rusă. „Nu vedem nicio necesitate în acest moment de a merge mai departe față de ceea ce am spus deja”, a insistat ea.
La rândul ei, o altă purtătoare de cuvânt comunitară, Anitta Hipper, a subliniat că suveranitatea statelor membre trebuie să fie respectată și blocul comunitar dorește relații transatlantice puternice.
Din 2009, Groenlanda are dreptul să-și declare independența față de Danemarca, dar nu a făcut niciodată acest pas. Această insulă vastă, cu doar 56.000 de locuitori, dispune de mari resurse naturale, inclusiv petrol și gaze naturale. Cu baza sa aeriană Pituffik, Groenlanda este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA și pentru sistemul american de avertizare timpurie a rachetelor balistice.